Budu Vás zase děsit, říká autor Šestého smyslu

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 5. 2008 11:55
Do kin míří Shyamalanův nový film Stalo se
M. Night Shyamalan: Stalo se
M. Night Shyamalan: Stalo se | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Režisér snímků Šestý smysl, Vyvolený či Znamení M. Night Shyamalan po rozpačitě přijatém snímku Žena ve vodě přichází s novým filmem. A slibuje, že jeho červnová novinka The Happening bude návratem k děsivým tématům.

Do českých kin snímek vstoupí 12. června pod názvem Stalo se. Hlavní role ztvární Mark Wahlberg a Zooey Deschanel. Hrají pár, který se stane obětí něčeho, co na první pohled působí jako teroristický útok, při němž je vzduch zamořen jedem ohrožujícím celou lidskou populaci.

"Wahlberga jste v takové roli ještě neviděli," říká režisér o hvězdě filmů Hříšné boogie, Skrytá identita či Noc patří nám. "Je to obyčejný milý učitel, který nevypadá na genia, který plánuje záchranu světa."

M. Night Shyamalan: Stalo se
M. Night Shyamalan: Stalo se | Foto: Aktuálně.cz

Na rozdíl od předchozích filmů je prý nový thriller o rodině na útěku před katastrofou určen primárně pro dospělé publikum - takže si tu Shyamalan podle svých slov mohl dovolit větší porci intenzity i děsivosti.

Svědčí o tom i fakt, že v USA bude snímek do kin uváděn s ratingem R a diváci mladší 17 let na něj tak mají vstup zakázán bez doprovodu rodičů. Do amerických sálů navíc vstoupí stylově, v pátek 13. června.

"Lidé, kteří už film viděli, mi říkají, že je to vůbec nejintenzivnější film, který jsem natočil," říká Shyamalan. "Je mnohem jedovatější, než naše životní prostředí. Vypálí díru do čehokoliv."

Hned v jeho úvodu spolu sedí dvě ženy a normálně si spolu povídají, pak ale dialog nabere podivný směr. A když se poté jedna z žen otočí na druhou, uvidí něco strašného - "tak strašného, že v téhle chvíli nelze víc prozradit".

Podle autora hlavní děs vyplývá ze snahy publika zjistit, co je děsivý jed vlastně zač a kde se objevuje; jasné odpovědi ale film nedává.

Zdá se, že i Shyamalan se inspiroval paranoiou a strachem z teroristických útoků, který prostupuje Spojené státy. "Jak a s kým byste mluvili, kdybyste určitě věděli, že zemřete - to je emoční centrum mého filmu. Jaká poslední slova byste řekli svým milovaným?"

Shyamalan se svými nadpřirozenými thrillery v minulosti bodoval u kritiků i v žebříčcích návštěvnosti, nicméně jejich intenzita a s tím úspěšnost postupně klesala.

Šestý smysl o chlapci, který vidí mrtvé lidi, si celosvětově přišel na 672 milionů dolarů. Znamení o invazi mimozemšťanů se přehouplo přes hranici 400 milionů a Vesnice o skupině lidí žijící uprostřed děsivých lesů utržila přes 250 milionů dolarů.

Shyamalanovým propadákem byla zatím poslední Žena ve vodě, kterou odmítli kritici, s velkým úspěchem se nesetkala ani u diváků. Celosvětově "pohádka o vodní panně"  vydělala pouhých 72 milionů dolarů.

  • Oficiální stránku filmu Stalo se najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy