Bruce Willis vlezl do smrtonosné pasti. Už počtvrté

jps, AP
17. 6. 2007 0:00
John McClane se tentokrát postaví kyber-teroristům

Los Angeles - Letošní rok přeje pokračováním i recyklacím úspěšných hitů. Vrátil se Spider-Man nebo Jack Sparrow, z džungle vylezl i Rocky - a hrdinný policista John McClane nemohl zůstat pozadu.

Lenu Wisemanovi, který režíroval čtvrtou Smrtonosnou past, bylo v době, kdy do kin vstupoval první díl, šestnáct. Ale ani Bruce Willis, kterému právě role ve Smrtonosné pasti pomohla na vrchol, už není nejmladší.  I to je prý důvod, proč  tentokrát nehoní padouchy jen v mrakodrapu, na letišti a ve městě, ale i s myší v ruce.

Zatímco první díl točil ve dvaatřiceti, čtvrtý díl dokončoval už coby padesátník. "Když jsme před rokem začali natáčet, byl to velký risk," přiznává Willis. "U takových filmů je velká šance, že se něco zvrtne a nepovede, ale dopadlo to skvěle," pochvaluje si výsledek.

Než se k němu se štábem dopracoval, nějaké ty šrámy přece jen schytal. V lednu během natáčení jedné akční scény dostal pořádný kopanec pod pravé oko a natáčení muselo být na den přerušeno.

Smrtonosná past 4.0
Smrtonosná past 4.0 | Foto: Bontonfilm

Čtvrtý díl zastihne nezastihne Johna McClanea v nejlepší formě - coby rozvedeného účastníka srazů anonymních alkoholiků. Nepracuje u policie, každodenní akci na ulicích vyměnil za kancelář na ministerstvu obrany a denně svádí boje s drzými hackery celého světa. Je nasnadě, že díl čtvrté Smrtonosné pasti se bude točit kolem kyber-terorismu.

Pomáhat mu bude mladý narušitel webu, ze kterého se vyklube nečekaný spojenec a asi jediný člověk, který dokáže další hackery zastavit. A když teroristé unesou McClaneovu dceru Lucy, bude to - jak jinak - než tradičně osobní.

Plán kyber-teroristů na ochromení celé americké společnosti vychází z článku v magazínu Wired a nabízí prý skutečně proveditelný elektronický útok.

Proti McClaneovi tentokrát nebude stát žádný démonický padouch vykreslený ostrými rysy, ale neméně ďábelská Mai, kterou si zahrála hongkongská hvězda Maggie Q. Ta roli získala v konkurzu, do kterého se přihlásila mimo jiné i Britney Spears nebo Jessica Simpson, o roli McClaneovy dcery Lucy měla zase zájem Paris Hilton.

Série Smrtonosných pastí dosud vydělala 680 milionů dolarů a především první díl se stal jednou nejznámějších ikon filmové popkultury. Když v roce 1988 dorazil první díl do kin, znamenalo to nový impuls akčním filmům a inspiraci řady titulů jako Přepadení v Pacifiku, Přepadení ve vzduchu nebo Nebezpečná rychlost.

Smrtonosná past 4.0
Smrtonosná past 4.0 | Foto: Bontonfilm

Druhý díl následoval v roce 1990 a John McClane v něm bojoval na letišti, jak jinak, opět proti teroristům. Ve třetím díle jej zase vyzve šílený psychopat odpalující bomby po New Yorku.

Smrtonosná past 4.0 si odbude americkou premiéru 27. června, do českých kin pak dorazí o den později.

A ještě jednu novinku autoři hlásí. Protože rovnoprávnost pokročila a McClane už není v takové formě, jaké býval, scénáristé mu předepsali nakládačku od ženy. "Je to vůbec poprvé, co se v nějakém filmu pustím do rvačky se ženou a nevyhraju," přiznává drsoň Willis.
Ale kdy jindy ho diváci milují víc, než když je na dně s bílým tílkem od krve.

 

Právě se děje

Další zprávy