Bruce a Hale nejsou chladnokrevní. Jen chladní

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 4. 2007 12:00
Předvídatelný thriller nezachrání ani hvězdná jména
Halle Berry ve filmu Neznámý svůdce
Halle Berry ve filmu Neznámý svůdce | Foto: Falcon

Recenze - Hvězdná sestava herců se sešla, aby zazářila. Výsledkem je ovšem nikterak oslnivý thriller Neznámý svůdce.

Kráska Halle Berry tu ztvárnila investigativní novinářku Rowenu, která se umí utkat s každou nespravedlností světa a pěkně ji rozmáznout na stránkách novin. Pak přijde smrt dávné kamarádky a žurnalistka je najednou v koncích. Ví jen tolik, že to možná nějak souvisí s obávaným reklamním magnátem Hillem v  tvrďáckém podání Bruce Willise. Zbývá tedy dostat se mu na kobylku...

Proto se u něj nechá zaměstnat jako brigádnice a zároveň ho obluzuje coby tajemná kráska na internetu, zatímco její kolega a spolupracovník Miles se snaží získat usvědčující materiál z Hillova počítače. Společně stahují smyčku - než zjistí, že všechno je možná úplně jinak.

Zní to jako x-tý vývar klasického tématu s nezáživnou chutí? Přesně tak to vypadá i na plátně. Neznámý svůdce naplňuje nejen zákonitosti, ale hlavně klišé žánru, a stává se tak oživlou scenáristickou encyklopedií.

Poskládat halabala dohromady pár známých tváří, nějaké to traumátko, trochu praštěného kamaráda a zlounského nepřítele totiž nedá zas tolik práce. Navrch přidal Todd Komarnicki i pár nelogičností a náhod, na které by takový film spoléhat určitě neměl.

V úvodu se Rowena uvede jako schopná žena, která odhalí pokrytectví jistého senátora bojujícího proti homosexuálům. Pak v metru narazí na dávnou kamarádku, abychom věděli, čím se bude po zbytek filmu zabývat.

Načež poznáme dávné hrdinčino trauma z dětství, které samozřejmě zasáhne do děje. Zjeví se i kamarád zamilovaný tak nešťastně, že to vidí všichni kromě Roweny. A jistěže i praštěná (ale aspoň trochu životná) kolegyně, která uvede Rowenu a diváky do souvislostí, co se týče fungování Hillovy firmy.

Bruce Willis a Halle Berry ve filmu Neznámý svůdce
Bruce Willis a Halle Berry ve filmu Neznámý svůdce | Foto: Falcon

V závěru je po vší té předchozí předvídatelnosti jasné, že se stane něco rádoby nepředvídatelného. Taky že ano - přijde smršť "šokujících" a pro ctiletele logiky opravdu šokujících odhalení. A pak sáhodlouhé vysvětlování, aby to doklaplo i méně dovtipným divákům.

S realitou nemá film moc společného; ani v rámci žánru a hollywoodských výrobků. Všechno je tu povrchně líbivé a nepřirozené, stejně jako podlézavý svět reklamy a PR Hillovy firmy.

O to víc při tak slabém scénáři překvapí, že se do téhle jednoduché křížovky dali uvrtat tak dobří herci. Oscarem oceněná Halle Berry je sexy jako vždycky, co je to ale platné, když tu jen naplňuje předvídatelnou škatulku emancipované krásky a občas ji trochu přehrává.

Podobně jsou na tom ostatní. Matador Bruce Willis nasazuje tvrďácký výraz číslo 3, což poněkud kontrastuje s rolí mlsného kocoura zblblého sexuálním chtíčem tak, že žádnou sukni nenechá na pokoji - navzdory drsné lesbické podržtašce za zády a podezíravé manželce doma. Kdeže jsou role typu policajta v 16 blocích? Už aby se zase nechal aspoň chytit do Smrtonosné pasti.

 

Giovanni Ribisi ve filmu Neznámý svůdce
Giovanni Ribisi ve filmu Neznámý svůdce | Foto: Falcon

Giovanni Ribisi pro změnu usilovně lavíruje mezi roztomilostí, nešťastně zamilovaným kukučem a pomateností počítačového maniaka. Stejně jako slavnější kolegové hraje jako o závod. Ale co je to platné, když ti tři vlastně nemají co hrát.

Připomíná to šlapání vody v thrilleru, který není chladnokrevný, ale jen chladný; spíš než vzrušení a napětí vyvolává nudu. Protože tak předvídatelný, aby byl aspoň zábavný svou pitomostí, zase není.

Autoři prý chtěli vyprovokovat k úvaze nad tím, jak daleko byste byli ochotni zajít, abyste zakryli pravdu a udrželi tajemství. Inspirovali spíš k úvaze, komu se chce za takový film platit. Aspoň k něčemu Neznámý tvůrce je dobrý: jako odstrašující případ, že ani 999 špatných filmů nezabrání lidem natočit tisící.

Neznámý svůdce (Perfect Stranger), USA 2007. Scénář Todd Komarnicki, režie James Foley, kamera Anastas Michos, hrají Bruce Willis, Halle Berry, Giovanni Ribisi, Gary Dourdan a další. 109 minut, distribuce Falcon.

 

Právě se děje

Další zprávy