Britové připomněli koktavého krále oscarové akademii

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 1. 2011 12:30
King's Speech král má nejvíc nominací na ceny BAFTA
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Snímek King's Speech o zadrhávajícím britském králi Jiřím VI., se kterým by Britové rádi prorazili na Oscarech, získal podle očekávání nejvíc nominací na domácí filmové ceny BAFTA. Byl navržen ve 14 kategoriích, za ním je baletní drama Darrena Arnonofského se 12 možnosti.

Colin Firth - Glóbus za hlavní roli koktavého krále
Colin Firth - Glóbus za hlavní roli koktavého krále | Foto: Reuters

Nejvíce se mluví o nominaci za The King's Speech pro představitele hlavní role Colina Firtha, který za úlohu Jiřího VI. právě dostal Zlatý glóbus a je považován i za favorita na zlaté sošky.  Dobové drama sbírá velmi pozitivní ohlasy i za mořem, ale v další kategoriích mu může ublížit právě to, že se jedná o britský film. Nesplnil pravidla pro několik cen od sdružení zámořských novinářů, vyřadili ho také členové některých hollywodských cechů, kteří jsou i členy oscarové akademie.

Snímek za 15 milionů dolarů už vydělal ve světě víc než čtyřnásobek této částky. Agentury nyní připomínají, že ho podpořila organizace UK Film Council, nevládní organizace, kterou chce konzervativní vláda Davida Camerona zrušit. 

Spolu s Královou řečí a Černou labutí byly na nejlepší film nominovány western Opravdová kuráž, snový thriller Počátek a film The Social Network, který v neděli dostal v Los Angeles nejvíc Globů. Tentokrát se ale pořadí vyměnilo a snímek o zakladateli Facebooku navržen byl "jen" šestkrát. Zaostal tak za Počátkem (devět nominací) i nejnovějším filmem Dannyho Boylea 127 hodin a Opravdovou kuráží od Joela a Ethana Coenových (po osmi nominacích).

Čtěte také:
Film o Facebooku ovládl Zlaté Glóby a vyhlíží Oscary

 O BAFTA pro nejlepšího režiséra se budou ucházet právě Boyle (127 hodin), Darren Aronofsky (Černá labuť), Tom Hooper (The King's Speech) a David Fincher (The Social Network).

Mezi herečkami je nominovaná Natalie Portmanová, která za baletku v Černé labuti rovněž dostala Zlatý glóbus. Konkurovat jí budou představitelky hlavních rolí ze snímku Děcka jsou v pohodě Annette Beningová a Julianne Mooreová, stejně jako Hailee Steinfeldová (Opravdová kuráž) a Noomi Rapaceová, která hraje úlohu hackerky ve švédské adaptaci detektivky Stiga Larssona Muži, kteří nenávidí ženy.

Natalie Portmanová - cena za hlavní dramatickou roli baletky ve filmu Black Swan
Natalie Portmanová - cena za hlavní dramatickou roli baletky ve filmu Black Swan | Foto: Reuters

Na nejlepšího herce byli kromě Firtha navrženi Javier Bardem (Biutiful), Jeff Bridges (Opravdová kuráž), Jesse Eisenberg (The Social Network) a James Franco za úlohu horolezce, jemuž balvan přimáčkne ruku, a proto si ji musí po 127 hodinách uříznout, aby si zachránil život.

Na BAFTA za výkon ve vedlejší roli byl za film Město posmrtně nominován Pete Postlethwaite, který zemřel začátkem ledna. Spolu s ním byli navrženi Christian Bale (Fighter), Andrew Garfieled (The Social Network), Mark Ruffalo (Děcka jsou v pohodě) a Geoffrey Rush za úlohu nekonvenčního australského logopeda, který se v The King's Speech snaží napravit koktajícího krále.

 Za vedlejší herecký výkon dostala nominaci i Helena Bonhamová Carterová, hraje královu manželku. V této kategorii byla nominována Amy Adamsová (Fighter), Barbara Hersheyová (Černá labuť), Lesley Manvilleová, která hrála ve filmu britského režiséra Mika Liegha Další rok, a Miranda Richardsonová za úlohu ve snímku o známé stávce žen v britské továrně Fordu v roce 1968 Made in Dagenham.

Již dříve byly oznámeny nominace pro nejlepší zahraniční film. O cenu budou soutěžit španělský Biutiful, zmínění Muži, kteří nenávidí ženy, italský Io sono l'amore (Jsem láska), francouzský Des hommes et des dieux (O bozích a lidech) a argentinský snímek El Secreto de sus ojos (Tajemství v jejich očích).

Ceny se budou předávat 13. února v Londýně.

 

Právě se děje

Další zprávy