Británie zakázala DVD se sadistickým hororem

Kamil Fila Kamil Fila
29. 2. 2008 12:07
Film prošel v Americe, na starém kontinentu narazil

Londýn Jde o výjimečný případ, kdy britští cenzoři (British Board of Film Classification) nepovolili legální distribuci nějakého filmu.

Jde o nízkorozpočtový americký horor Murder-Set-Pieces režiséra Nicka Palumba, v němž sériový vrah znásilňuje a mučí své oběti včetně dětí. Celkem ve filmu zemře třicet lidí a je prolito na 55 galonů krve, jak uvádějí distribuční materiály. Jako výkonný producent snímku je v titulcích uváděn "Herman Goering".

Naposled bylo DVD zakázáno v roce 2006, kdy Britská klasifikační komise zakázala pornografický film Vinceho Benedettiho Struggle in the Bondage.

Foto: Aktuálně.cz

V Americe byl snímek Murder-Set-Pieces promítán doposud pouze na několika hororových festivalech a pro uvedení na DVD 9. února američtí cenzoři z něj autora donutili vystřihnout 23 minut, aby nezískal známku NC-17 (mládeži zcela nepřístupno), ale rating R (mládeži do 17 let nepřístupno bez doprovodu rodičů nebo starší osoby).

Filmy označené ratingem NC-17 totiž nejen odmítají hrát multiplexy, ale hlavně  prodávat velké prodejní řetězce.

Nesestříhanou verzi dosud viděli pouze diváci ve Skandinávii, Španělsku a Holandsku. Film s vystříhanými scénami ale podle režiséra činí příběh nesrozumitelným.

Zvláštní přitom je, že snímek vznikl už v roce 2004; a přestože se v Americe nedostal do široké kinodistribuce a krácení o 23 minut znamená v dějinách Americké cenzurní komise (MPAA) rekord, nikdo neočekával, že v Británii nová "uncut version" tolik narazí. Ona "nesestříhaná verze" je také kratší než originální verze -  a to o 12 minut.

Foto: Aktuálně.cz

Murder-Set-Pieces měl rozpočet asi 2 miliony dolarů a je natočen na 35 mm materiál, nejde tedy o amatérské video. Nicméně nehraje v něm nikdo známý, pouze se v něm mihne herec Gunnar Hansen, někdejší zabiják Leatherface z Texaského masakru motorovou pilou (1974).

Hlavní představitelka Cerina Vincentová byla dokonce údajně obsazena pouhý den před začátkem natáčení.
Děj začíná záběry teroristického útoku na New York 11. září a ve zvukovém podkresu znějí věty ze slavného snímku Fritze Langa s názvem "M" (1931). 

Foto: Aktuálně.cz

Režisér Nick Palumbo se jako ke svým vzorům odkazuje ke Stanleymu Kubrickovi, Romanu Polanskému i Werneru Herzogovi.

Aktuální hodnocení více než 1100 uživatelů filmové databáze IMDb.com však dává dohromady hodně podprůměrnou známku 3,7 bodů z 10 a filmoví kritici film naprosto odsoudili jako nechutný pseudoumělecký brak.
Osmatřicetiletý Nick Palumbo se však nevzdává a momentálně dokončuje další snímek s názvem Frigid.

 

Právě se děje

Další zprávy