Bolka Polívku na koni porazil Will Smith s vlčákem

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 1. 2008 15:15
Nové české filmy zatím diváky do kin netáhnou

Praha - Měl to být film, který do kin přitáhne stejné davy, jaké si užívaly Kameňáky nebo pravidelně sledují novácké seriály Pojišťovna štěstí a Ulice. Už proto, že ho napsala scénáristka Pojišťovny Eva Papoušková, natočil režisér ulice Dušan Klein a zahrála si v něm sestava seriálových herců a jedna francouzsky mluvící česká miss k tomu.

Svatba na bitevním poli, komedie o partě bodrých Moravanů, kteří si rádi pod vedením starosty alias Bolka Polívky hrajou na napoleonské vojáky, navíc do kin minulý týden vtrhla v dobrém čase a nadprůměrném počtu 36 kopií.

Já, legenda
Já, legenda | Foto: Aktuálně.cz

Přesto má po prvním víkendu na kontě podle Unie filmových distributorů 20 807 diváků, což není příliš dobrý výsledek.

Svatbu to staví až na druhé místo českého žebříčku, který po víkendu vede postkatastrofická sci-fi Já, legenda s Willem Smithem v roli posledního muže na zemi a s vlčákem v roli posledního pozemského psa. Vítězství to je ale relativně těsné: sci-fi, které už měsíc dominuje i světovým žebříčkům tržeb, vidělo 24 042 diváků.

Třetí místo patří opět českému filmu. Václav Jiřího Vejdělka s Ivanem Trojanem v roli vesnického prosťáčka měl premiéru 6. prosince; celkem už ho vidělo přes 200 tisíc Čechů a na tržbách vydělal necelých 18 milionů korun.

Film Václav - Jan Budař a Ivan Trojan
Film Václav - Jan Budař a Ivan Trojan | Foto: Aktuálně.cz

Další české tituly se už do první desítky nevešly. Na jedenácté místo spadla ze sedmého komedie Chyťte doktora s Michalem Malátným a Táňou Vilhelmovou. Souhrnně s osmimilionovými tržbami atakuje hranici 100 tisíc diváků.

Na třináctém místě se potácí poslední český film první dvacítky - portrét Jana Saudka od jeho kolegy Adolfa Ziky si první premiéru odbyl kvůli Českým lvům v prosinci, tu druhou před týdnem. Halasná mediální kampaň přesto portrétu stárnoucího fotografa nezajistila víc než 6 489 diváků a tržby dosahují jen na 900 tisíc korun.

Z první dvacítky má nejvíc na kontě gurmetský krysák a s ním Ratatouille, čerstvý vítěz Zlatých Glóbů v kategorii nejlepší animovaný film. V žebříčku se už drží dlouhých 18 týdnů a aktuálně mu patří 16. místo: v Česku už zkasíroval přes 30 milionů korun a diváků má podle UFD na kontě 318 tisíc.

Foto: ZIPO film archiv

I zbylé pozice patří převážně americkým trhákům různé úrovně. Do dvacítky se probojovaly dvě čerstvé vydařené gangsterky:  - Americkému gangsterovi, v němž se o kila heroinu přetahují Russel Crowe a Denzel Washington, patří čtvrtá pozice, Cronenbergovým Východním příslibům a Viggo Mortensenovi pak pozice devátá.

Zbytek dvacítky je převážně dětinský, i když o příšery i příšerky tu není nouze. Páté místo zaujala adaptace fantasy Zlatý kompas, šesté Vetřelci vs Predátor 2, sedmé animovaný Pan Včelka. Osmé patří sladkobolnému dojáku P.S. Miluji tě, desáté hopsajícím a zpívajícím veverkám z filmu Alvin a  Chipmunkové, dvanácté půvabné, i když nedotažené Říši hraček s Dustinem Hoffmanem a Natalií Portmanovou.

Za čtrnáctou Královnou Alžbětou: Zlatý věk a patnáctým sentimentálním muzikálem Once pak infantilní nabídku českých kin uzavírají Resident Evil: Zánik, romantická Holka na hlídání a ještě romantičtější Kouzelná romance.

 

Právě se děje

Další zprávy