Berlinale nabízí 3D Wenderse, Nietzscheho i Madonnu

Pavel Kroulík
10. 2. 2011 21:15
Festival zahájil Coenových western Opravdová kuráž
Wim Wenders při kontrolní projekci svého 3D filmu o taneční skupině Piny Bauschové, který uvede Berlinale
Wim Wenders při kontrolní projekci svého 3D filmu o taneční skupině Piny Bauschové, který uvede Berlinale | Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Berlinale se prezentuje jako festival, jenž si tolik nepotrpí na komerční prezentace hitů a červený koberec jako například Cannes. Přehlídka se snaží vybalancovat nabídku mezi hvězdami a menšími, nezávislými snímky.

Tuto pozici potvrzuje i letošní zahajovací snímek: 61. ročník přehlídky ve čtvrtek otevřel western bratrů Ethana a Joela Coenových Opravdová kuráž, který se uchází o deset Oscarů. Spolu s režisérským duem ho přijedou představit i Jeff Bridges,  Josh Brolin a mladičká herečka Hailee Steinfeldová.

Námětem soutěžních filmů i součástí celkové atmosféry jsou v Berlíně tradičně aktuální společenská a sociální témata i politické otázky. Berlinale pozvalo do letošní jury íránského režiséra Džafara Panahího, ten byl ale v prosinci odsouzen islámským režimem k několikaletému vězení.  Jeho porotcovské křeslo tak zůstane na protest prázdné; jako další gesto solidarity organizátoři promítnou jeho filmy včetně sportovní komedie Offside a uspořádají diskuse o cenzuře v Íránu.

Předsedkyně poroty, herečka Isabella Rossellini
Předsedkyně poroty, herečka Isabella Rossellini | Foto: Reuters

Na opačné straně je účast Madonny. Zpěvačka, která má na kontě film Špína a moudrost, na soukromé projekci uvede první část svého nového počinu W.E. věnovaného anglickému králi Eduardu VIII., který v roce 1936 abdikoval, aby se mohl oženit s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou. Premiéra hotového snímku se má uskutečnit v Cannes.

Jinak se však letošní festivalová nabídka podle komentářů ještě víc odklání ke svému nezávislému pólu. V hlavní sekci se představí 22 titulů, klání o Zlatého medvěda bylo ale zredukováno na šestnáct z nich (podle všeho i kvůli sílící konkurenci  podobně zaměřených přehlídek).

Mezi těmi, kdo se rozhodli soutěžit v Berlíně, je například americký bankovní thriller Margin Call s Kevinem Spaceym a Jeremym Ironsem, který se vrací k ekonomické krizi.

Květnové Cannes sice nabízí opulenci a předpremiéry hollywoodských trháků, v soutěži ale uvádí esteticky vyhraněné snímky známých autorů typu Michaela Hannekeho. Letos obdobný příspěvek nabídne i Berlín: v soutěži je Turínský kůň od „metafyzického" režiséra Bély Tarra. Maďarský autor se v něm prý snaží dopovědět příběh koně, kterého v roce 1889 chránil filozof Friedrich Nietzsche před bičováním a zanedlouho poté se psychicky zhroutil.

Ředitel festivalu Dieter Koschlick
Ředitel festivalu Dieter Koschlick | Foto: Reuters

Porotě pod vedením Isabelly Rossellini se převede i režijní debut Ralpha Fiennese Coriolanus, moderní adaptace Shakespearovy hry. Dva filmy z letošního Berlinale reflektují život v diktatuře: za argentinské junty se odehrává soutěžní debut Pauly Markovitchové The Prize o sedmileté dívce, která musí udržet tajemství, jež by mohlo ohrozit život její rodiny.

Mimo soutěž bude uveden očekávaný Ďáblův dvojník o Saddámově synovi Udajovi a o muži, který byl přinucen pracovat jako jeho dvojník. Role Udaje i dvojníka byla svěřena Dominikovi Cooperovi známému z muzikálu Mamma Mia!

Rovněž mimo soutěž bude v Berlíně k vidění rakouský snímek Můj nejlepší nepřítel s Moritzem Bleibtreuem. Ten zde loni tu vzbudil rozruch jako hlavní hrdina ve filmu Žid Süss o herci, který se dal do služeb Josefa Göbbelse a známého propagandistického snímku. Také nový titul se odehrává za druhé světové války, v okupovaném Polsku, ale podle stránek festivalu se jedná o komedii. 

Berlinale své politické zaměření demonstruje i geograficky: letos uvede v soutěži filmy z Íránu,  Argentiny, Jižní Koreje a tradičně Turecka. Vůbec poprvé budou na Berlinale k vidění 3D tituly. Festival chce podle ředitele Dietera Koschlicka ukázat, že 3D technologie je využitelná i v oblasti umělecké kinematografie.

Povídky noci 3D
Povídky noci 3D | Foto: Aktuálně.cz

Festival představí hned čtyři trojrozměrné filmy; francouzský animovaný snímek režiséra Ocelota Povídky noci pořadatelé zařadili přímo do hlavní soutěže. K vidění tu bude také 3D novinka Wima Wenderse Pina o taneční skupině Piny Bauschové a dokument Wernera Herzoga Jeskyně zapomenutých snů o malbách pravěkých lovců. Všechny tyto tři snímky budou mít premiéru v sobotu. Posledním trojrozměrným dílem je Pohřebák britského režiséra Garetha Maxwella Robertse v nesoutěžní sekci Panorama.

Berlinale, jež spolu se zmíněným Cannes a Benátkami patří do trojice nejprestižnějších festivalů, letos představí celkem 385 filmů z téměř z 60 zemí světa. Přehlídka se letos vrátí k tradici promítání vítězného filmu na samý závěr po udílení cen, které budou rozdány v sobotu 19. února.

V oficiálním programu jsou i tři filmy z české produkce, všechny v sekci Forum mimo hlavní soutěž. Kromě dokumentu Nesvatbov to budou dramata Osmdesát dopisů a Dům. V Česku se podle dramaturgů Fora rodí nová generace filmařů s novými přístupy i nápady a Berlinale na ni chce upozornit.

Na Evropském filmovém trhu se pak představí další čtyři české filmy plus ukázka z dokončovaného debutu exprezidenta Václava Havla Odcházení.

Loni vyhrál v Berlíně turecký meditativní film Med s minimem dialogů, předloni peruánské Mléko strachu o „válečných" dětech, které se narodily znásilněným matkám.

 

Právě se děje

Další zprávy