Bathory už je nejnavštěvovanějším českým filmem roku

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 7. 2008 10:50
Jakubiskova podívaná je potřetí na čele žebříčku
Bathory: Anna Friel
Bathory: Anna Friel | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

Praha - Jakubisko svým filmem možná zbavil Alžbětu Bathoryovou nálepky největší vražedkyně všech dob, místo ní by se jí ale dala přiřknout nová: největší kouzelnice českého žebříčku tržeb v kinech.

Bathory - jež vznikla v koprodukci Česka, Slovenska, Maďarska a Velké Británie - se promítá teprve tři týdny, ale její návštěvnost už letos nemá konkurenta. Nejdříve pokořila rekord prvního víkendu, teď vystoupala přes spíše rozporuplné kritiky na pozici nejnavštěvovanějšího českého filmu tohoto roku i vůbec nejnavštěvovanějšího titulu.

Za necelý měsíc hraběnka nasbírala počet diváků přesahující 300 tisíc. Konkrétně jich má po uplynulém víkendu už 317 tisíc, což na tržbách znamená 36 milionů korun. Jen za víkend zašlo na dvouapůlhodinová dobrodružství krvavé hraběnky dalších 56 tisíc diváků, což je číslo, na které většina filmů nedosáhla ani při premiéře.

Těžko říct, zda jde o výsledek rozjeté mediální kampaně, účasti řady slavných herců, či prostě zájmu diváků vidět po dlouhé době zase jednou historický kostýmní velkofilm českého původu, jakých tu s ohledem na finanční možnosti české kinematografie příliš nevzniká. Každopádně tahle hra na výpravnost funguje.

Kryštof Hádek a Tereza Voříšková ve filmu Bobule
Kryštof Hádek a Tereza Voříšková ve filmu Bobule | Foto: Bioscop

Dosavadním rekordmanem byla vinařská komedie Bobule, kterou 18 týdnů od premiéry podle Unie filmových distributorů vidělo 274 tisíc diváků a utržila celkem 32 milionů korun, což je na film debutanta Tomáše Bařiny velmi nadprůměrný výsledek.

Jen o pár tisícovek diváků míň má doposud nejúspěšnější zahraniční film roku v českých kinech, francouzská splácanina Asterix a Olympijské hry.

O víkendu Bathory hladce překonala i premiérový film Akta X: Chci uvěřit, který vidělo jen 12 tisíc Čechů. O tisíc víc jich má Kung Fu Panda na třetím místě; ale na druhém není proto, že Fox Mulder a agentka Scullyová vydělali o víkendu v českých kinech 1,5 milionu korun, zatímco Kung Fu Panda jen 1,4 milionu korun.

Foto: Fox

Další místa patří průměrným americkým letním filmům, jejichž cílem není nic jiného, než vytáhnout z kapes sluncem omámených diváků co nejvíc peněz. S pozicemi od čtyřky do devítky se musely smířit filmy Hancock, Letopisy Narnie: Princ Kaspian, nevalná romantická komedie Jak ukrást nevěstu, Neuvěřitelný Hulk, nafouknutá akční bublina Wanted i animovaná parodie příběhů císařovny Sissi nazvaná Sissi a Yetti.

Až na desátém místě si líže rány Indiana Jones, kterému k lepším výsledkům nestačilo ani Království křišťálové lebky. Resuscitovaný archeolog Indy celkem má po deseti týdnech v českých kinech 236 tisíc diváků.

Ještě o něco hůř se daří Sexu ve městě, který má po osmi týdnech pouhých 115 tisíc divaček, které chtějí vědět, jak (ne)zestárnout.

Helena Třeštíková: René
Helena Třeštíková: René | Foto: Aktuálně.cz

Ve stínu Bathory se z českých filmů v aktuálním žebříčku nejusilovněji drží komedie František je děvkař s Josefem Poláškem v roli nepolepšitelného sukničkáře. Po osmi týdnech v kinech má 109 tisíc diváků.

Hned za ní je Hřebejkova mariášová komedie U mě dobrý - právě Hřebejk je ale jeden z mála, který má šanci Jakubiska pokořit, až na podzim vtrhne do kin jeho nová vieweghovská adaptace Nestyda.

České barvy hájí ještě zmíněné Bobule na patnáctém místě či Karamazovi na místě devatenáctém. Do první dvacítky žebříčku Unie filmových distributorů pronikl i rozporuplný kriminálník.

Časosběrný dokument Heleny Třeštíkové René si odbyl premiéru za účasti hlavního hrdiny minulý týden, o víkendu si silný snímek užilo 719 diváků. Tváří v tvář Bathory tak sice desperát René Plášil prohrává na plné čáře - co se uměleckého dojmu týče, je ale vítězství na straně Třeštíkové.

 

Právě se děje

Další zprávy