Arnolde, pomoz! Hvězdy bojují za pláže

mor
23. 10. 2006 13:30
Malibu - Řada celebrit v čele s Piercem Brosnanem a Halle Berryovou zahájila protestní kampaň proti výstavbě terminálu na zpracovávání zemního plynu. UVNITŘ: FOTOGALERIE
Pierce Brosnan s ženou Keely Shaye Smithovou
Pierce Brosnan s ženou Keely Shaye Smithovou | Foto: Reuters

Australská energetická společnost BHP Billiton zamýšlí vybudovat celkem pět plovoucích terminálů na zpracování zemního plynu poblíž kalifornského pobřeží. Jeden z nich v těsné blízkosti Malibu Beach a další u oblíbeného místa surfařů Surfrider Beach.

Právě zde se odehrál protest, kde veřejně vystoupily celebrity, aby plány zhatily. "Musíme použít naši slávu, abychom se pokusili zastavit tuhle šílenost," říká držitelka Oscara, herečka Halle Berryová. Ta byla vedle Cindy Crawffordové, Jane Symourové, Dicka Van Dykea a desítek surfařů další, která propůjčila jméno mediálně sledované protestní kampani.

Místní ochránci přírody protestují proti stavbě už tři roky a účast celebrit prý jejich snažení velmi pomohla. "Tohle je to nejlepší, co se nám mohlo stát," říká jeden z aktivistů, Mark Massara.

Foto: Reuters

Zástupci BHP tvrdí, že terminály budou představovat spolehlivý zdroj tepla pro tamní obyvatele, přitom s minimálním dopadem na životní prostředí. Odpůrci jsou jiného názoru. Nejenže zpochybňují minimální ekologický dopad, ale také připomínají, že plynařský terminál by se mohl stát cílem teroristů.

Plovoucí terminál má být výkladištěm tankerů plujících z Asie a Austrálie, které náklad - zemní plyn - převážejí zmražený. Zemní plyn má po rozehřátí na plošině putovat skrz potrubí vedoucí na pobřeží a sloužit tam pak jako zdroj tepla a elektrické energie.

"Chci se postavit proti budování všech dalších terminálů v této oblasti, aby giganti energetického průmyslu poznali, že i když mají obrovský kapitál, nemohou si dělat, co chtějí, lidem navzdory," říká Brosnan, který také podepsal protestní nótu adresovanou guvernérovi Kalifornie.

Arnold Schwarzenegger je totiž jediný, kdo ještě může výstavbu plošin zastavit. Jemu je také adresovaná petice odepsaná kromě jmenovaných celebrit i dalšími slavnými miamskými obyvateli včetně Barbry Streisandové, Cher, Jamie Lee Curtisové, Dannyho DeVita nebo Toma Hankse.

Schwarzenegger ještě nezaujal stanovisko. "Čeká na výsledky studií, které mají dopad na životní prostředí vyhodnotit," nechal se slyšet jeho mluvčí.

 

Právě se děje

Další zprávy