Antivánoční Will Smith překonal Pána prstenů

Reuters, Hej
17. 12. 2007 15:50
Za mořem vede drsný sci-fi thriller Já, legenda

Los Angeles - Poslední muž na světě byl také první - ve víkendovém severoamerickém žebříčku tržeb obsadil sci-fi thriller Já, legenda s Willem Smithem v hlavní roli první místo.

Fanoušci temné akce a hororu si zřejmě potřebovali vykompenzovat přednánoční nálady a přišli se podívat na vojenského virologa, který přežil útok lidmi vytvořené nákazy, jež vyvraždila skoro celou planetu.

Smith přežívá v troskách New Yorku a už tři roky vysílá do éteru zprávu a hledá další přeživší, zatímco ho ze stínů pozorují zmutované oběti pandemie. Má člověk šanci přežít, když už není vrcholem potravního řetězce?

Film podle románu Richarda Mathesona režíroval Francis Lawrence. Smithova popularita v USA se podepsala i na obřích ziscích filmu - za úvodní víkend vydělal neuvěřitelných 76,5 milionu dolarů a stal se tak vůbec nejlepší prosincovou premiérou všech (amerických) dob.

Will Smith tak překonal i Pána prstenů: Návrat krále z roku 2003, který startoval se ziskem 72,6 milionu dolarů. Distribuční společnost přitom u filmu Já, legenda předpokládala zisky pouze kolem 40 milionů dolarů.

Film si dalších 20 milionů dolarů připsal z osmi asijských trhů; premiéru měl v Japonsku, jižní Koreji, Malajsii, na Tchajwanu, v Indii, Indonésii nebo Hongkongu.

Druhý film v pořadí, dětský Alvin a chipmunkové, už je Vánocům bližší; možná i proto vydělal překvapivých 45 milionů dolarů. Kombinuje živé herce s animovaným zpívajícím triem a samozřejmě bodoval hlavně u rodinného publika; podle studia ale přilákal i značné množství mladých diváků.

Oba filmy tak ukončily pětitýdenní stagnaci amerického filmového trhu. Na třetí místo spadl Zlatý kompas s pouhými 9 miliony dolarů, což je jeden z největších propadů roku oproti premiérovému víkendu.

Foto: Falcon

Zlatý kompas zatím vydělal (nebo spíš prodělal) pouhých 41 milionů dolarů. Lépe se mu daří venku. Zahraniční práva studio New Line prodalo, aby zaplatilo tučný rozpočet filmu, a  asi to nebyl chytrý tah.

A v zahraničí totiž Zlatému kompasu stále patří první místo - získal tu dalších 29 milionů dolarů, celkem už má v žebříčku mimoamerických tržeb na kontě 90 milionů dolarů.

Tři dny po posbírání sedmi nominací na Zlaté globy poskočilo v americkém žebříčku o šest míst dopředu Pokání s Keirou Knightley. Aktuálně mu tak patří deváté místo.

 

Právě se děje

Další zprávy