Animovaná krysa vyzrála na Smrtonosnou past

Jan Pomuk Štěpánek
3. 7. 2007 12:00
Na Ratatouille nestačil ani Božský Evan
Foto: Pixar

Los Angeles - Bruce Willis coby John McClane ve čtvrtém díle Smrtonosné pasti sice vystřílí gang šílených teroristů, krysu toužící stát se slavným šéfkuchařem na lopatky nedostal.

Byl to jeden z těch premiérových soubojů, které přitáhnou velkou pozornost. V tomto případě šlo o měření sil mezi čtvrtým dílem kultovní akční série Smrtonosná past a pixarovským animákem, jehož název Ratatouille činí nejen Američanům velké problémy.

Šlo o souboj dvou filmových světů, ve kterém Smrtonosná past symbolizuje legendu loučící se na vrcholu a Ratatouille naopak představuje novou generaci počítačových snímků pro celou rodinu, která dala světu hity jako Toy Story nebo Shrek.

Smrtonosná past 4.0 - Bruce Willis
Smrtonosná past 4.0 - Bruce Willis | Foto: Bontonfilm

Ani velmi slušná premiérová víkendová tržba 33 milionů dolarů nestačila na bezmála padesátimilionovou sklizeň, kterou si po prvním víkendu odnáší Ratatouille.  Pařížský krysák nicméně v žádném případě nestačil na startovní víkend Shreka, kterého má podle podle předpovědí v popularitě trumfnout.

Zelený obr ale za první víkend vydělal v USA a Kanadě 120 milionů dolarů, a stal se tak nejlepším animovaným filmem prvního víkendu vůbec, takovéhoto výkonu zatím animovaná krysa nedosáhla.

Třetí místo aktuálního žebříčku obsadila komedie Božský Evan, což je volné pokračování Božského Bruce. Namísto Jima Carreyho zde exceluje komik Steve Carrell (40 let panic).

Po velmi slušném začátku poněkud ztrácí dech akční podívaná Fantastická čtyřka. Poté, co za první dva týdny od premiéry vydělalo pokračování úspěšného hrdinského hitu 97 milionů dolarů, uplynulý víkend posbíral film "pouze" devět milionů. 

Do desítky nejúspěšnějších filmů víkendu se z 39. místa dostal jak jinak než kontroverzní snímek Michaela Moora Sicko. Tržba 4,5 milionu dolarů znamená nárůst oproti minulému týdnu o neuvěřitelných 6427 procent a si Moore tak ukrojil polovinu z devítimilionového rozpočtu, za který dokument o americkém zdravotnickém systému natočil.

Dost možná mu v tom pomohlo halasné vystoupení proti americkým médiím i korporacím, minulý týden ostře kritizoval stanici CNN, že přesunula jeho rozhovor o dva dny a namísto něj pozvala do studia čerstvě propuštěnou Paris Hilton.

V desítce nejúspěšnějších filmů se stále drží jedno z největších překvapení letošního roku. I po pěti týdnech od premiéry si skvěle vede komedie Zbouchnutá. Snímek o ambiciózní ženě, jejíž slibnou kariéru zastaví těhotenství s úplným lůzrem, doposud vydělal 122 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy