Američtí satani povolili Cohenovi přijít jako Diktátor

Pavel Kroulík
25. 2. 2012 16:20
Komik se chce převtělit do své nové postavy
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Kauza, že pořadatelé oscarového ceremoniálu zakázali vstup Sachovi Baronu Cohenovi, protože se chtěl při příchodu na červeném koberci prezentovat jako jeho postava z filmu Diktátor, se zdá být spíš zmatkem organizátorů - a nebo dokonce domluvenou propagací na nedělní předávání zlatých sošek.

Britský komik na internetu v pátek zveřejnil video, v němž právě coby fiktivní diktátor admirál generál Aladin dští hněv a síru na hlavu organizátorů a vyhrožuje jim. Ve stejnou dobu producent Oscarů Brian Grazer v TV pořadu Extra prohlásil, že jsou potěšeni tím, že se "Cohen objeví na červeném koberci a - předpokládam - že coby Diktátor". Cohen podle něj vystoupí i v rámci ceremoniálu, který se plánuje celé měsíce. Tam už "sám za sebe".

Foto: Aktuálně.cz

Podle médií je možná producent tak zaměstnán přípravou, že ani neví o vzkazu prezidenta akademie Toma Sheraka, aby Cohen nepřišel jako Diktátor, neboť by to byla nedovolená reklama na film, který má vstoupit do kin. A nebo bylo vše dohodnuto - a jak se ukázalo, byl to velmi úspěšný podvůdek. Ostatně Sacha Baron Cohen po sobě zanechává dost často pocit nejasnosti, zda šlo u jeho akcí o skutečnou guerillu, obavy protistrany ze zapšklosti, nedorozumění nebo reklamu.

Svou přítomnost na Oscarech nakonec v pátek pozdě večer potvrdil i sám Cohen v prohlášení zveřejněném na Twitteru. "VÍTĚZSTVÍ JE NAŠE! ...Chci říct, že akademie se vzdala a poslala dvě vstupenky i parkovací lístek! DNESKA OSCAR, ZÍTRA OBAMA!"

Britský komik nejprve na internetu v pátek zveřejnil video, v němž právě coby fiktivní diktátor admirál generál Aladin dští hněv a síru na hlavu organizátorů cen. Obklopený vlastními obrazy v nadživotní velikosti a oblečený do vojenské uniformy s přehršlí řádů a vyznamenání zahajuje projev slovy: "Dobré ráno, velký americký satane!"

A pokračuje: "Jakkoli chválím akademii, že mě zbavila práva svobodného projevu, varuji vás! Jestli nezrušíte své sankce a nevrátíte mi zpátky vstupenky do neděle 12:00, budete čelit nepředstavitelným důsledkům!" Slova odsekává s výhrůžně vztyčeným prstem a uzavírá: "Smrt Západu! Smrt Americe! A hodně štěstí Billymu Crystalovi, je fantastický..."

Zpráva, že pořadatelé ceremoniálu zakázali vstup Cohenovi v uniformě Diktátora, začala kolovat médii v půli týdne. Mluvčí oscarové akademie to oficálně odmítl s tím, že zákaz nepadl. Řekl však, že Cohen by měl sdělit, co hodlá udělat.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Bylo by skvělé mít na oscarové show Sachu Barona Cohena," řekl mluvčí stanici CNN. „Jasně jsme mu ale naznačili, že bychom nebyli rádi, kdyby si uzmul koberec pro propagaci svého filmu. Čekáme, co nám řekne. Míček je na jeho straně hřiště."

Souběžně se objevila zpráva, že Paramountu, který za Diktátorem stojí, telefonovala Kimberley Rouchová, jež má na starosti členství v akademii. Řekla prý, že pokud Cohen nezaručí, že se nebude producírovat v diktátorském převleku, neobdrží vstupenky na ceremoniál.

Foto: archiv

Podobné akce každopádně nejsou pro Cohena ničím novým, vypiloval je k dokonalosti už v případě svých dvou předchozích postav. Na 84. udílení Oscarů by měl herec a komik dorazit se studiem Paramount, v jehož snímku Hugo a jeho velký objev hraje drážního inspektora. Tento první 3D film Martina Scorseseho má letos nejvíc nominací - jedenáct.

Kauzu rozjel Hollywood Reporter. Magazín napsal, že se z kruhů blízkých britskému pošukovi doslechl o tom, že na Oscary plánuje kousek, o jaký se doposud nepokusil. A že na to již komik upozornil Paramount, který stojí i za Diktátorem. Následně "znekopojená akademie" měla vznést dotaz přímo u Cohena.

Čtyřicetiletý komik už se totálně převtělil v anglického bílého gangsta rapera Aliho G, kazachstánského reportéra Borata i homosexuálního moderátora Bruna. Proslul tím, že žije v kůži svých postav dlouhé měsíce a rád se v nich ukazuje na veřejnosti, aby si otestoval svou věrohodnost. Ostatně tímto mystifikačním způsobem vznikají i jeho filmy.

V roce 2006 se coby Borat nechal přitáhnout na filmový v Torontu "venkovankami" na povozu, na němž se vezl i jeho kůň. A o tři roky později se nechal spustit coby Bruno v kostýmu andělíčka během předávání cen MTV a hlavou dolů dopadl do rozkroku Eminema. Rapper ale posléze přiznal, že vše bylo dohodnuté.

Borat
Borat | Foto: Aktuálně.cz

Cohen se ve filmu Diktátor předvádí jako generál Aladin, vládce arabské země ochraňující své poddané proti demokracii. Film odkazující k mistrovskému dílu Charlieho Chaplina je volnou adaptací alegorického románu Zabíba a král od Saddáma Husajna, který byl v Iráku bestsellerem v roce 2000. Do své postavy herec zahrnul i prvky z Muamara Kaddáfího.

Těžko ale odhadnout, zda je tentokrát výsledkem parodická komedie s paralelami k irácké historii i narážkami na současnou politiku, nebo spíš něco na způsob montypythonovských bláznivých historických filmů. Každopádně pod vedením svého stálého režiséra Larryho Charlese jistě hodlá být Cohen brutálně nekorektní.

S Tomem Hopperem, režisérem oscarové Královy řeči, Cohen právě natáčí adaptaci Bídníků, kde hraje Thénardiera. S Quentinem Tarantinem zase filmuje western Django Unchained. Podle dřívějších informací by měl ještě letos ztvárnit hlavní roli v životopisném filmu o zpěvákovi skupiny Queen Freddiem Mercurym, jemuž je mimořádně fyzicky podobný a má k tomuto partu i vhodný hlasový rozsah.

 

Právě se děje

Další zprávy