Američtí diváci se nechávají vysát upíry a Bullockovou

Kultura Kultura, Red Kul
7. 1. 2010 11:30
USA: Divácká anketa patřila sáze Twilight a Deppovi
Foto: Reuters

Los Angeles  - V americké divácké anketě People's Choice Awards, která oceňuje nejlepší filmy, televizní pořady a hudebníky, letos nejvíc bodovala upírská romance Twilight sága: Nový měsíc. Tento film obdržel hned čtyři ocenění.

Úspěšné pokračování neméně úspěšného Stmívání v diváckém hlasování získalo ocenění nejoblíbenější film, nejoblíbenější filmová série a nejoblíbenější tým herců. Taylor Lautner, který ve snímku ztvárnil vlkodlaka, se pak stal nejoblíbenějším průlomovým hercem. Ocenění získalo i další dílo s upírskou tematikou, a to seriály True Blood: Pravá krev a The Vampire Diaries.

Foto: Reuters

Největší potlesk ale v losangelské aréně Nokia Theatre slyšel herec Johny Depp, jenž za uplynulých deset let od diváků dostal vůbec nejvíc hlasů, a stal se tak nejoblíbenějším hercem desetiletí.  Dojatý herec převzal speciální cenu od Sachy Barona Cohena.

Loni se představil například ve filmu Veřejní nepřátelé nebo v Imagináriu dr. Parnasse, ale na neustálém oběhu jeho tváře médii mají vliv spíš televizní, romanticky laděné evergreeny DoN JuanDeMarco, Čokoláda, Hledání Země Nezemě, anebo vánočně laděný Karlík a továrna na čokoládu. V paměti divákům stále zůstává i coby bláznivý kapitán Sparrow z Pirátů z Karibiku; čtvrtý díl jedné z nejúspěšnějších sérií poslední doby má přijít do kin v roce 2011 pod názvem On Stranger Tides.

Anketa People's Choice Awards se vyhlašuje od roku 1975. Do 36. ročníku ankety People's Choice Awards letos přišlo rekordních více než 60 milionů hlasů. Slavnostním večerem počtvrté za sebou provázela americká herečka a zpěvačka Queen Latifah.

Večera přenášeného televizní stanicí CBS se zúčastnila řada hvězd: kromě britského komika Cohena i  Hugh Jackman, který získal cenu pro nejoblíbenějšího akčního hrdinu, Nicole Kidmanová či zpěvačka Mary J. Blige.

Foto: Reuters

Ocenění pro nejlepší filmovou herečku si odnesla Sandra Bullocková. Diváci jí přízeň vyjádřili ještě jednou, když zvolili nejoblíbenější komedií roku snímek Návrh, ve kterém byl jejím partnerem Ryan Reynolds.

Pětačtyřicetiletá herečka se loni objevila na stříbrném plátně po dvouleté přestávce a hned podle průzkumu u provozovatelů kin v loňském roce přilákala z hollywoodských hvězd nejvíce diváků do amerických kin. V předchozích letech už její filmy příliš nevydělávaly, ale loni se objevila ve třech filmových novinkách; Bullocková se tak stává komerčně nejméně vypočitatelnou herečkou současnosti.

Loni zabodovala právě komedií Návrh, na kterou chodily hojně nesezdané ženy středního věku. Vzápětí si reputaci pokazila další romantickou komedií Vše o Stevovi, ale na sklonku roku přišla se třetím filmem: Blind Side, které kolísá mezi rodinným a sportovním melodramatem: kritici na ni pějí chválu a Amerika slzí.

 
Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Sandra Bullocková draftovala výnosného fotbalistu
Recenze: Veřejný nepřítel Depp dráždí naše předsudky

Naposled žebříček ovládla žena v roce 1999, kdy byla "nejvýnosnější" herečkou Julia Robertsová.  Druhý za Bullockovou skončil jako největší tahák do kin Depp.

Předávání anketních cen je i velkou televizní show. Mariah Carey na vyhlašování výsledků ankety dorazila z festivalu v Palm Springs, kde prý v úterý kvůli dlouhým pauzám a záchvatům smíchu nepůsobila zcela střízlivě. Tentokrát jí při přebírání ceny pro nejoblíbenějšího umělce žánru R&B problémy působily pouze šaty, ve kterých se jí špatně chodilo, a tak ji na pódium musel doprovodit manžel Nick Cannon.

Foto: Reuters

Nejoblíbenějším umělcem diváci zvolili country zpěváka a manžela Kidmanové Keithe Urbana, mezi ženami ve stejné kategorii vyhrála zpěvačka Taylor Swiftová. V kategorii country bodovala zpěvačka Carrie Underwoodová.

Mezi televizními pořady byl loni u diváků nejvíce oblíbený komediální seriál Teorie velkého třesku a drama Dr. House. Nejoblíbenějším televizním komediálním hercem se stal Steve Carell z americké verze britského komediálního seriálu Kancl.

Nejoblíbenější komediální herečkou se pak stala Alyson Hanniganová ze seriálu Jak jsem poznal vaši matku. Mezi herci vážných rolí se divákům loni nejvíc líbil představitel hlavní role v seriálu Dr. House Hugh Laurie.

 

Právě se děje

Další zprávy