Americký lid si zvolil Piráty, Shreka a Zbouchnutou

Reuters, AP, kf
10. 1. 2008 15:21
Anketa People´s Choice byla kvůli stávce bez hvězd
Piráti z Karibiku: Na konci světa - Kapitán Barbossa a Jack Sparrow
Piráti z Karibiku: Na konci světa - Kapitán Barbossa a Jack Sparrow | Foto: Falcon

Los Angeles -  Stávka scenáristů zásadně narušuje nejen výrobu, ale i přímé přenosy. Po pořadatelích Zlatých Glóbů zasáhla i úterní vyhlašování ankety People´s Choice, které pořadatelé zredukovali  jen do noční televizní show s předtočenými vstupy oceněných.

Ani herecké hvězdy si nedovolí jít proti scenáristům, a tak všichni potenciální vítězové museli do zásoby a do prázdna pronést děkovací řeči - kategorií je celkem 38.

Komik Robin Williams oceněný za "nejzábavnějšího muže roku" například předtočil poděkování z turné v Kábulu, kam přijel svými skeči rozptýlit americké vojáky.

Všelidové divácké a posluchačské hlasování o nejoblíbenější herce, herečky, zpěváky a zpěvačky, filmy, televizní pořady a písničky se koná už 34 let. V současné době probíhá hlasování hlavně přes internet a hlasy jsou počítány na miliony, takže má značnou vypovídající hodnotu o většinovém vkusu.

Pořadem provázela populární herečka Queen Latifah, která před vysíláním zdůraznila: "People´s Choice Awards se liší od ostatních cen, je to hlasování obyčejných lidí. A my bez ohledu na stávku nemůžeme nerespektovat lidi, kteří nám umožňují pracovat. Deset milionů lidí se přihlásilo a hlasovalo, už proto musíme anketu odvysílat."

Výsledky samy nejsou překvapivé a kopírují žebříčky prodejnosti a sledovanosti. Nejoblíbenějším hercem se stal Johny Depp. Jeho Piráti z Karibiku - Na konci světa byli oceněni jako vůbec nejoblíbenější film. Kritici přitom třetí díl série poměrně strhali a mnoho fanoušků jím bylo také zklamáno.

Jeho partnerka Keira Knightleyová získala nejvíc hlasů v kategorii ženská akční hvězda. Mužskou akční hvězdou se stal Matt Damon za roli bývalého agenta Jasona Bournea ve snímku Bourneovo ultimátum, které bylo rovněž nejoblíbenějším akčním filmem, což je ve shodě s názorem odborné obce.

Zbouchnutá
Zbouchnutá | Foto: Bontonfilm

Ocenění Reese Witherspoonové, coby nejoblíbenější herečky, je vzhledem k nikterak úspěšnému roku  dílem setrvačnosti. Sympatická jednatřicátnice zůstává v povědomí především jako Pravá blondýnka a June Carterová ze životopisného filmu Walk the Line.

Podobně je to s oceněními Drew Barrymooreové a Joaquina Phoenixe v kategoriích "leading lady" a "leading man".

Nejoblíbenějším filmovým dramatem je pro rok 2007 pátý díl Harryho Pottera, nejoblíbenější komedií Zbouchnutá - v tom se vkus lidu i kritiků vzácně shoduje - a nejoblíbenějším rodinným filmem Shrek Třetí, zde se naopak rozchází.

Coby nejoblíbenější "nezávislý film" zvítězila Vášeň a cit, limonádově přibarvený životopis spisovatelky Jane Austenové.

Podstatně vytříbenější vkus projevili diváci v případě hlasování o televizních pořadech. Herecké ceny dostali hlavní představitelé seriálu Chirurgové, Katherine Heigelová a Patrick Dempsey a cenu za nejlepší dramatický seriál pak další dílo z nemocničního prostředí, Dr. House.

Foto: Aktuálně.cz

Animovaným seriálům pořád vládnou Simpsonovi (uvadající sérii pomohl letošní celovečerní film) a nejoblíbenější reality show byla Dancing with the Stars, americký předchůdce české Star Dance.

Za nejoblíbenějšího zpěváka a zpěvačku posluchači vybrali Justina Timberlakea a Gwen Stefani.

 

Právě se děje

Další zprávy