Americký gangster přechytračil i Pana včelku

Hej
5. 11. 2007 10:30
Zámořská kina mají za sebou úspěšný víkend

Los Angeles - Hned několik rekordů překonal o víkendu nový film Ridleyho Scotta, na který si za první tří dny koupilo lístky 46,3 milionu severoamerických diváků.

V Americkém gangsterovi, sáze inspirované skutečnými událostmi hrají hlavní role Denzel Washington a Russell Crowe. Stomilionový film vznikal pod vedením producenta Briana Grazera sedm let, o jeho realizaci se pokoušeli celkem tři režiséři, nakonec se ho ujal právě Scott. Sázka na známé jméno se vyplatila - i kritici na film pějí chválu.

Distributor sice předpokládal, že se tržby filmu přehoupnou přes čtyřicetimilionovou hranici. Ale několik faktorů jejich naděje mohlo zvrátit: třeba stopáž filmu, který trvá celých 157 minut, rating R, který neumožňuje jeho shlédnutí osobám mladším 17 let, pokud nejsou doprovázeni rodiči, či drsný námět.

Pan Včelka
Pan Včelka | Foto: Aktuálně.cz

Nakonec se Americký gangster stal druhým nejrychleji vydělávajícím filmem nad 150 minut; hned po Troje, ve které v roce 2004 zazářil Brad Pitt.

Rekordy překonali i sami protagonisté. Washington i Crowe s novým snímkem překonali prvovíkendové tržby svých předchozích snímků Spojenec a Gladiátor.

Americký gangster se navíc stal vůbec nejvýdělečnějším gangsterským filmem a překonal tím předchozí rekordmany Sin City či Skrytá identita.

Až na druhém místě skončil masivně propagovaný animovaný snímek Pan Včelka se sumou 39,1 miliny dolarů, která by o jiných podzimních víkendech  pohodlně stačila na vítězství.

I příběhy včely namluvené Jerry Seinfeldem překonaly očekávání producentů.  Pan Včelka byl pro známého komika první větší prací od chvíle, kdy v roce 1998 ukončil svůj slavný sitcom.

Foto: Aktuálně.cz

Film prý vznikl tak, že Seinfeld při večeři se Stevenem Spielbergem vymyslel název Bee Movie. Už příští den ho Spielbergův partner Jeffery Katzenberg z DreamWorks požádal, aby k názvu vymyslel i celý film.

Seinfeld film nejen napsal, ale i produkoval a nadaboval hlavní postavu, zvědavou včelu která se spřátelí s květinářkou a poté žaluje lidstvo za to, že včelám krade med. Ohlasy jsou ovšem prozatím smíšené; film stál kolem 150 milionů dolarů, stejná částka šla i na jeho mezinárodní propagaci.

Minulý týden žebříčku kralovalo čtvrté pokračování krvavého hororu Saw, to teď spadlo na třetí místo s 11 miliony dolarů, celkem má na kontě ovšem 51,1 milionu dolarů.

V první desítce se objevil i další nový kousek, drama Johna Cusacka Martian Child. Skončilo až na 7. místě s 3,65 milionu dolarů
Výsledky Amerického gangstera a Pana Včelky pomohly americkému žebříčku překonat smůlu posledních šesti týdnů a celkové výsledky o 11 procent překonaly stejný loňský víkend.

 

Právě se děje

Další zprávy