Americké diváky nejvíc zajímali nešikovní policajti

Kamil Fila Kamil Fila
9. 8. 2010 19:25
Jsou Benga v záloze nejlepší komedie tohoto léta?
Foto: Sony

Los Angeles - O víkendu vyhrála americký žebříček návštěvnosti akční parťácká komedie The Other Guys vyprávějící o dvou policistech, kteří by chtěli být akčními hrdiny, ale nedaří se jim to.

Snímek, jenž u nás bude uveden 21. října pod názvem Benga v záloze utržil při svém startu 35, 6 milionu dolarů. Může za to jednak popularita hlavních představitelů Marka Wahlberga a Willa Ferrella, jimž sekundují v rolích idolů Samuel L. Jackson a Dwayne „The Rock" Johnson, ale také všeobecný hlad po lehké letní zábavě.

Parťácké filmy fungují

Snímek, který se s láskyplnou ironií odkazuje k akčním snímkům typu Smrtonosná zbraň, 48 hodin, Mizerové či Křižovatka smrti, má i velmi přívětivé recenze. V angloamerických médiích evidovaných v databázi Rottentomatoes.com to vychází na čtyři pětiny kladných kritik, přičemž průměrné hodnocení se ustálilo na 6,8 bodech z deseti.

Foto: Sony

Ještě pozitivnější ohlasy mají The Other Guys od běžných diváků na Mezinárodní filmové databázi IMDb.com - průměr se pohybuje kolem 7,4 bodu z deseti. Líbí se zhruba stejně mužům i ženám; ženám dokonce malinko víc, což je ovšem dáno i nepoměrem v množství hlasujících - 10:1 vedou muži. Hodnocení celkově klesá s věkem hlasujících. Podle statistik studia Sony tvořilo 55 procent publika muži a 55 procent diváků bylo mladších 25 let.

Pro Hollywood znamenají The Other Guys i to, že formulka buddy movie (filmu o policejních parťácích) stále funguje. Záleží zkrátka na tom, jaký je scénář. Letošní rok totiž propadnul snímek Cop Out, který se pokoušel o totéž co The Other Guys - být poctou akčním komediím z 80. let. Nepomohlo ani jméno Bruce Willise v jedné z hlavních rolí a osoba režiséra a scenáristy Kevina Smithe.

Historicky nejúspěšnější start buddy komedie patří druhé Křižovatce smrti (67 milionů v roce 2001) a za ní následují Men In Black 2 a Man In Black (52 a 51 milionů).

Zabijácké hlášky 

Foto: Sony

The Other Guys ovšem "museli" být úspěšný film, náklady se vyšplhaly až na 100 milionů dolarů a bylo jasné, že nepůjde o lacinou nápodobu akčních filmů, ale soběstačnou podívanou a „jízdu". Tomu odpovídalo i nasazení do 3651 kin najednou.

Opatrný konsensus filmových publicistů zní, že jde o nejlepší komedii tohoto léta - což je ovšem z velké části i "zásluha" slabé sezóny.  Wahlberg a Ferrell se prý ale mezi nejslavnější filmové dvojice se nezařadí.

Podle některých recenzentů je Wahlberg slabší částí týmu, a podle jiných je jeho výkon naopak překvapením - obojí hodnocení je nicméně dáno tím, že není v povědomí zapsán jako komik. Naopak Ferrell recituje své zabijácké hlášky jednu za druhou neodolatelně monotónním způsobem a je hlavním bavičem na scéně.

Foto: Sony

V rámci spolupráce Willa Ferrella a režiséra Adama McKaye jde prý přitom o jejich nejméně originální počin. Předchozí kousky Anchorman (Zprávař), Talladega Nights a Step Brothers byly totiž notně šílené.  Problém snímku nového je prý i v tom, že se zde další komici dost ztrácejí. Je například zvláštní, když zábavněji působí sexy Eva Mendes než zavedený showman Steve Coogan.

Jak shrnuje MarryAnn Johansová ze stránky Flick Filosopher: „Je to celé absurdní a přepísknuté - le a což je nejdůležitější, konzistentní od začátku do konce. Obsazení samo o sobě perfektní a spíše podehrává, než aby exhibovalo."

Tanec nefunguje ani 3D

Druhou novinku týdne představuje taneční snímek Step Up 3D, který skončil na třetím místě, za akční sci-fi Inception, která přidala k tžbám 18, 5 milionu dolarů (V USA má tak 227 milionů a celkově se blíží pů milardě).

Jak napovídá všeříkající titul Step Up 3D, jde o trojrozměrné pokračování tanečního snímku pro mládež, respektive především pro dívky, co mají rády tanec. Podle údajů studia Disney bylo 64 procent publika ženského pohlaví a 67 procent bylo mladších 25 let.

Foto: WB

Proto také na IMDb.com panuje tak absolutní rozdíl hodnocen mezi muži (3,9 bodu) a ženami (7,0 bodů) - u žen je hodnocení víceméně stejné bez ohledu na věk, u mužů naopak s věkem ještě klesá; překvapující je, že film se líbí méně Američanům než divákům a divačkám z jiných zemí.

Značka Step Up už ovšem začíná ztrácet na přitažlivosti a nic na tom nemění ani mnohem atraktivnější a dražší 3D formát. Zatímco první snímek s tímto názvem utržil za první víkend 20,7 milionu, druhý 18,9.

Recenzenti se o film příliš nezajímali, v angloamerických médiích vyšlo jen asi 80 kritik. (Obvykle se jich nastřádá více než 100, velké hity mívají kolem 200-300 recenzí.) Hodnocení vychází půl napůl mezi kladné a záporné, i když záporná převažují a průměrná známka se pohybuje jen těsně nad 5 body z deseti.

Jak napsal například Andrew Pulver z britského Guardianu: „Postavy a uvěřitelnost nikdy nebyly silnou stránkou těchto filmů; vše se zde točí kolem pohybů."

Foto: BV

Susan Grangerová z Amerického syndikátu novinářů pak ještě poznamenala, že film se zcela zbytečně holedbá tím, že jde o „první 3D muzikál". Ty se totiž točily už v 50. letech - a dlužno dodat, že nikdo z nových tanečních hvězdiček se svým charismatem nemůžou rovnat Fredu Astairovi, Ginger Rogerosové nebo Genu Kellymu.

Step Up 3D bude v české distribuci uváděn pod kongeniálním „překladovým" titulem Let´s Dance 3D již od 2. září.

Hlavními hity léta zůstávají Inception (228 milionů jen v USA), Toy Story 3 (396 mil.), Já, padouch (209 mil.), Shrek: Zvonec a konec (236 mil.) a třetí díl Twilight ságy (293 milionů). Akční snímek Salt s Angelinou Jolie z minulého týdne se blíží ke stomilionovým tržbám.

 

Právě se děje

Další zprávy