Američané vzdychali při českém Grandhotelu

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 5. 2007 13:00
Snímek v USA viděl i slavný producent Saul Zaentz
Grandhotel - Marek Taclík a Klára Issová
Grandhotel - Marek Taclík a Klára Issová | Foto: Bontonfilm

Praha - Grandhotel, celovečerní film Davida Ondříčka, si odbyl premiéru na americké půdě. Celkem pětkrát se promítal v rámci oficiálního programu jubilejního, padesátého festivalu v San Francisku.

Zámořského uvedení filmu se zúčastnil Ondříček, představitelka hlavní role Klára Issová a spoluscénárista Pavel Jech. "Velmi nás potěšil obrovský zájem Američanů, všechny projekce byly zcela vyprodané," říká režisér. Reakce publika prý byly bouřlivé: "Diváci se smáli i vzdychali, reagovali bezprostředně jako malé děti."

Infobox

GRANDHOTEL V BERLÍNĚ
RECENZE FILMU:
Grandhotel

A po projekcích se o filmu diskutovalo. "Zajímalo je úplně všechno - herci, Ještěd, rozpočet. Zvlášť oceňovali mezinárodní filmovou řeč," dodává režisér. Tu spolu s hudbou a "krásnými obrázky" chválili i čeští recenzenti; naopak spíš kritizovali příběh podle scénáře Jaroslava Rudiše, který pak vyšel i knižně.

Do českých kin vstoupil Grandhotel loni na podzim. Vypráví o sbližování nesmělého meteorologa Fleischmanna a servírky Ilji. Scénář k filmu napsal Jaroslav Rudiš, v dalších rolích se krom Kláry Issové objevili Marek Taclík, Jaroslav Plesl či Ladislav Mrkvička.

Grandhotel - Klára Issová jako Ilja
Grandhotel - Klára Issová jako Ilja | Foto: Bontonfilm

Celkem vidělo film v USA osm stovek diváků,  mezi nimi i producent Saul Zaentz známý spoluprací s Milošem Formanem. "Byli jsme velmi poctěni, že si právě producent filmů jako Amadeus nebo Anglický pacient vybral právě náš film," říká Ondříček.

Grandhotel už má za sebou uvedení v Berlíně, kde se v únoru představil v rámci sekce Panorama. Organizátoři ho tam vybrali, aby spolu s dalšími sedmi filmy letošního ročníku Berlinale reprezentoval v Turíně. 

Na sklonku dubna vyšel film na DVD, jedná se o možném prodeji Grandhotelu do zahraničí. "Jednáme s Poláky, poptávku máme právě z USA," potvrzuje producent Kryštof Mucha.

 

Právě se děje

Další zprávy