Amélie z Montmartru vybere ve Varech svého následovníka

Kultura Kultura, Red Kul
28. 4. 2009 15:50
Hlavním hostem letošního ročníku je Miloš Forman
MFF Karlovy Vary: Miloš Forman při natáčení festivalové znělky
MFF Karlovy Vary: Miloš Forman při natáčení festivalové znělky | Foto: MFF KV - Jelena Vukotic

Praha - Ústřední hvězdou letošního karlovarského festivalu, který se uskuteční od 3. do 11. července, bude oscarový režisér Miloš Forman. Na prestižní přehlídce uvede i svůj nový snímek Dobře placená procházka.

Film natočil s kameramanem Janem Malířem na stejnojmenném divadelním představení, jež nastudoval v Národním divadle. Původně měl vyjít jen nad DVD. Tvůrci jsou s ním však natolik spokojeni, že své plány pozměnili. Světová premiéra proběhne právě v Karlových Varech.

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii obdrží další český filmař, režisér a výtvarník Jan Švankmajer. K jeho poctě festival uvede snímek Spiklenci slasti.

Dalším z velkých jmen 44. ročníku bude jeden z nejvýznamnějších současných evropských tvůrců Patrice Chéreau. Francouzský filmový a divadelní režisér, scenárista, herec, producent a pedagog zde proto bude mít svou výběrovou retrospektivu.

Patrice Chéreau
Patrice Chéreau | Foto: Aktuálně.cz

Dalším hostem bude americký nezávislý scenárista a režisér Alan Rudolph, který tu uvede projekce svých pěti snímků.

Slavná jména se objeví i ve znělce, která představuje v jednotlivých verzích držitele Křišťálového glóbu. Loni se v ní premiérově objevili Danny DeVito, Harvey Keitel, Věra Chytilová a právě Forman. Letos přibudou Jiří Menzel a loňský host Robert de Niro.

V hlavní soutěži jsou mezi prvními potvrzenými tituly filmy maďarského režiséra Györgye Pálfyho Nejsem tvůj přítel, chorvatského filmaře Vinka Brešana Bez konce i celovečerní hraný debut slovenského tvůrce Vladimíra Balka Pokoj v duši. Brešan v Karlových Varech získal už před devíti lety cenu za režii.

Roli prezidentky hlavní mezinárodní poroty přijala francouzská producentka Claudie Ossardová, jejíž Amélie z Montmartru ve Varech v roce 2001 zvítězila a pak dostala čtyři ceny Evropské filmové akademie. v tuto chvíli je obsazena celá jury; českým zástupcem bude ceněný reklamní režisér Ivan Zachariáš.

Režisér Amélie Jean-Pierre Jeunet a Claudie Ossardová
Režisér Amélie Jean-Pierre Jeunet a Claudie Ossardová | Foto: Aktuálně.cz

O českém titulu v hlavní soutěži se stále jedná. V sekci Na Východ od Západu se objeví Tycův snímek El Paso, sekce prestižního časopisu Variety zařadí film Marii Procházkové Kdopak by se vlka bál.

Sekce Hudební odysea připomene rockerku, básnířku a výtvarnici Patti Smith nebo předčasně zesnulého slovenského muzikanta Deža Ursiniho.

Součástí programu bude přehlídka mladých ruských filmařek. V sekci 20 let svobody se objeví snímky zachycující situaci před pádem železné opony a po něm - z českých titulů to bude jeden z dílů časosběrného dokumentu Heleny Třeštíkové Manželské etudy.

Podle prezidenta festivalu Jiřího Bartošky se finanční krize 44. ročníku nedotkla - především díky dlouhodobým smlouvám. Rozpočet činí 130 milionů korun, státní podpora dosahuje 30 milionů.

Co se týče tradičního problému - kapacity sálů - letos se ještě nebude promítat v karlovarské víceúčelové hale; má být otevřena až těsně před zahájením festivalu. Zkusí se jen jedno digitální promítání.

"Kapacity se bohužel od loňska nezměnily - i letos proto využijeme nafukovacího francouzského kina u hotelu Thermal," dodává Bartoška.

 

Právě se děje

Další zprávy