Faunův labyrint, film roku podle kritiků

ČTK
7. 1. 2007 18:00
New York - Měsíc před udílením Oscarů vybrala americká Národní společnost filmových kritiků nejlepší film roku 2006 - španělský snímek Faunův labyrint.
Foto: Aktuálně.cz

Helena Mirrenová v Královně a Forest Whitaker ve filmu Poslední skotský král si vysloužili cenu pro nejlepšího herce, čímž rozšířili svůj seznam cen a upevnili pozice v soupeření o Oscary.

Faunův labyrint (v anglickém překladu uváděný jako Panův labyrint) mexického režiséra Guillerma del Toro vypráví fantaskní příběh mladé slečny Ofelie, kterou hraje Ivana Baqueroová, zasazený do období frankismu. Del Torův film se připojil ke snímkům založeným na skutečných událostech, jako je Královna, Let číslo 93 a Dopisy z Iwo Jimy, který dominoval v oceněních z uplynulého roku a zřejmě bude jedním z favoritů na Oscara.

Režisér filmu Let číslo 93 Paul Greengrass byl jmenován nejlepším režisérem filmu s tématikou teroristických útoků ve Spojených státech z 11. září 2001.

Foto: Aktuálně.cz

Nejlepší scénář podle kritiků napsal k filmu Královna Peter Morgan. Film zachycuje britskou královnu Alžbětu II., kterou hraje Mirrenová, ve dnech následujících po smrti princezny Diany.

Nejlepšími herci ve vedlejších rolích byli vyhlášeni Mark Wahlberg (kriminální drama Skrytá identita) a Meryl Streepová za dvě role, a to v komedii Ďábel nosí Pradu a Zítra nehrajeme.

57 předních kritiků, kteří působí ve velkých novinách a časopisech po celých USA, vybralo za nejlepší dokumentární film uplynulého roku snímek Nepohodlná pravda, který se zabývá vzdělávací kampaní bývalého amerického viceprezidenta Al Gora o globálním oteplování.

Kandidáti na Oscary budou jmenováni 23. ledna a vítězové budou oznámeni na tradičním hollywoodském gala 25. února.
Další cenu kritiků získal Emmanuel Lubezki za nejlepší kameru ve filmu Potomci lidí a snímek Inland Empire byl oceněn jako nejlepší experimentální film.

 

Právě se děje

Další zprávy