Disney expanduje na velký čínský trh

ČTK, RiK
14. 12. 2005 12:00
Peking - Americká mediální společnost Walt Disney dnes oznámila, že poprvé v historii produkuje film v Číně.

Podařil se jí tak další krok ve snaze proniknout na vzkvétající čínský zábavní trh.

Film v čínštině se bude jmenovat The Secret of the Magic Gourd (Tajemství magické tykve). Jeho natáčení začalo v říjnu ve městě Chang-čou na východě země. Premiéru má mít příští rok. Film vychází z oblíbené dětské knihy čínského spisovatele Čang Tchien-i.

Partnery firmy Disney jsou státní společnost China Film Group a hongkongská Centro Digital Pictures. Ta je známá tím, že pracovala na speciálních efektech pro film Kill Bill Quentina Tarantina.

Disney otevřel v Číně několik značkových obchodů a údajně jedná o zřízení tematického parku v Šanghaji a televizního kanálu. Současná nabídka filmů čínskému publiku je však převážně z dovezené americké produkce.

Zahraniční filmoví a televizní distributoři mají zájem o expanzi v Číně, naráží však na regulační překážky. Čínská státní filmová distribuční společnost často zveřejňuje zahraniční tituly v nevýhodném čase a omezuje dobu, po kterou jsou promítány. Důvodem je snaha minimalizovat vliv zahraniční konkurence na domácí filmový průmysl. Čínské úřady jsou zvlášť citlivé na zábavu zaměřenou na děti a trvají na tom, aby většina animovaných pořadů ve státní televizi byla domácích.

China Film Group je hlavní produkční a distribuční společností v Číně. Má zájmy také ve studiích, filmovém kanálu a prodeji DVD, napsala agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy