Deník studentky, film podle Kimova gusta

Reuters, kul
12. 8. 2006 9:30
Soul - Králem letních kin v Severní Koreji není nikdo menší než Drahý vůdce Kim-Čong Il. Alespoň podle toho, co média diktátorského režimu tento týden napsala.

Jak uvedla severokorejská agentura KCNA, trhák nazvaný Deník studentky byl natočen pod "Kimovým moudrým dohledem v každodenním Pchongjangu a živě vzbuzuje zájem lidí všech vrstev a životních osudů".

Navzdory hollywoodským trhákům korejským kinům nevládnou piráti, animovaná auta ani mutanti, ale film, který je "průvodcem života": severokorejská studentka a její mladší sestra se podílí na vědeckých výzkumech, které jim přináší útrapy a překážky, ale také lepší porozumění s rodiči a hlavně přijímání hrdosti za svůj národ a jeho vojenskou politiku.

Už před uvedením do kin byl film oficiálními médii označen za mistrovský kus.

Foto: Reuters

Ministr kultury Kang Nug-su ho vychválil jako "ovoce zplozené za moudré vlády Kim-Čong Ila, velkého znalce umění". Agentura KCNA zároveň dodala, že stejný pohled na Deník studentky má i publikum; diváci říkají, že film chtějí vidět znovu a začít žít jako jeho hrdinka. 

Kinematografie Severní Koreje, země, která žije za hradbou mlčení a totalitních praktik, neoplývá speciálními efekty, ale silným poselstvím, které podporuje státní komunistickou ideologii.

Sám Kim-Čong Il, v oficiálním životopise přezdívaný Drahý vůdce, byl spolurežisérem několika snímků. Jeho blízcí tvrdí, že má sbírku tisíce filmů, je fanouškem Jamese Bonda a Kmotra. O kinematografii se zajímá tak důsledně, že o ní napsal knihu a ze sousední Jižní Koreje nechal dva filmaře unést.

Režísér Šin Sang Ok a jeho žena, herečka, byli do země zavlečeni násilím a nuceni natáčet ideologické snímky na oslavu Kima. Páru se po devíti letech v zajetí podařilo roku 1986 ze Severní Koreji utéct.

Obyčejní lidé v Kimově říši nemají moc způsobů, jak se pobavit. Jejich rozhlasové přijímače jsou nastaveny k poslechu oficiálního státního vysílání a za sledování zahraničních filmů nebo poslechu západní hudby hrozí vězení.

A co se týče Kim-Čong Ila samotného, není jasné, zda Deník studentky nebyl posledním filmem, se kterým měl co do činění. Podle médií už nebyl několik týdnů vidět. Zúčastnil se výstavy ruského umění a navštívil továrnu na pneumatiky, 5. července jeho armáda provedla další zkoušky raket s dlouhým doletem. Od té doby se podle jihokorejské výzvědné služby na veřejnosti neukázal. 

 

Právě se děje

Další zprávy