Co zní lépe než nejlepší trumpetista? Deset hvězd naráz

Red
11. 8. 2012 6:29
Českému Krumlovu zahraje na festivalu deset nejlepších trumpetistů světa
Foto: http://www.ottosauter.com

Český Krumlov - Příležitost slyšet nejlepšího trumpetistu světa se jen tak nenaskytne. A co takhle slyšet deset nejlepších hráčů na trubku najednou? Může se to zdát nemožné. Pořadatelé Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově ale umí plnit i tajná přání.

V Pivovarské zahradě tak v sobotu 11. srpna vystoupí od půl deváté rarita složená právě z desítky nejlepších trumpetistů světa v čele s předním světovým hráčem na piccolo trubku Otto Sauterem. Trumpety v jeho souboru dokáží nahradit jazzové housle.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jen ti nejlepší

Ansámbl Ten of the Best, čili Deset nejlepších, založil německý jednapadesátiletý sólista v roce 1991. „Jak název napovídá, vytyčil si nelehký cíl sdružit deset nejlepších trumpetistů světa včetně vedoucích trumpetových skupin takových těles, jako je orchestr Vídeňské státní opery, orchestr salcburského Mozartea, orchestr Královské opery ve Stockholmu nebo Götenburští symfonikové, a současně i renomované sólové hráče působící v Evropě i Americe," láká na další perlu z programu  krumlovského festivalu jeho mluvčí Jiří Vejvoda.

Jednadvacátý ročník svátku milovníků vážné hudby potrvá od 20. července do 18. srpna.

Sauter je známý německý hráč na picollo trubku a za svou bohatou uměleckou kariéru vystoupil na řadě prestižních koncertních scén včetně koncertů pro prince Charlese, papeže Jana Pavla II. nebo vystoupení v Zakázaném městě v Číně.

V osmdesátých a devadesátých letech působil jako sólotrumpetista Brémské filharmonie a v 90. letech začal řídit i místní trumpetový festival, na kterém přivítal i takové hvězdy jako Raye Charlese nebo Maynarda Fergusona, a založil zde i trumpetovou akademii.

Spolupracuje s hvězdami

Otto Sauter je mimo jiné iniciátorem vzdělávacího hudebního programu pro děti a účastnil se oslav 50. výročí založení UNICEF, na kterém vystoupil s řadou slavných umělců, jako je Monseratt Caballe nebo Bobby McFerrin.

Německý trumpetista dále organizuje hudební festival ve Wartburgu a festival Musica Sacra v Římě. Mimo to Otto Sauter vystupuje s orchestry z celého světa a umělci jako Edita Gruberová, José Carreras, Gösta Winberg, Ivo Porgorelich, Elena Bashkirova, Michael Mendl, Mario Adorf, Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Christoph Poppen, Marcello Viotti, Mikis Theodorakis a další.

Piccolo trubka, na kterou Sauer hraje, je nejmenší z rodiny trubkových nástrojů, je o polovinu kratší než běžná trubka a zní proto o oktávu výš.

Foto: http://www.festivalkrumlov.cz/

V Krumlově ve Sauterově týmu snů vystoupí Ulrika Danielsson, Wolfgang Navratil, Bob Lanese, Adam Rapa, Aneel Soomary, Frank Greene, Franz Wagnermeyer, Alfred Gaal a  nechybí ani Čech. Marek Zvolánek, který má za sebou angažmá u České filharmonie, SOČR a dalších předních těles.

Seskupení již brázdí Evropu i Japonsko řadu let. Jedním z řady výjimečných představení tohoto uskupení bylo to v říjnu roku 2001 při otevření arény AufSchalke v německém Gelsenkirchenu, kde se Deset z nejlepších zhostilo fanfáry speciálně složené pro otevření největšího fotbalového stadionu světa, který pojme až sedmdesát tisíc návštěvníků.

V roce 2006 Sauterovi trumpetisté vystoupili na německém hudebním festivalu v rámci šampionátu FIFA v několika městech  Německa.

Od klasiky, přes jazz a pop

Cílem uskupení je nabídnout cross-overy a neobyčejné aranže klasické hudby, jazzu a popu. „Pro soubor proto pracují přední aranžéři z celého světa a díky uvědomělé práci nezní skladby v podání této neobvyklé skupiny pouze jako fanfáry, ale jako hra celého orchestru," popisuje neobyčejný zážitek mluvčí.

Skupina spolupracuje s osobnostmi, které stojí za úspěšnými díly, s nimiž se proslavily hollywoodské hvězdy Barbra Streisand, Frank Sinatra, Neil Diamond, The Commodores, Prince nebo v Německu Peter Helzbolzheimer, Udo Jürgens a jeho Pepe Lienhard Band.

Ansámbl od roku 2008 vystupuje za doprovodu klavíru, kontrabasu, bicích nástrojů, kláves, kytary a perkusí společně s dalšími proslulými hvězdami. „V Českém Krumlově desítku nejlepších doprovodí Michael Weiss na klavír, Bodo Klingelhöfer na kontrabas, Markus Wienstroer na kytaru, Pablo Escayola na perkuse. Bicí rozezní Robert Walla a na klávesy zahraje Mike Lindu," přiblížil Vejvoda 

V červnu a červenci lístky vyjdou na 170 až 980 korun. Lístky je možné zakoupit na stránkách Ticketstream.

Koncert Otto Sautera a jeho spoluhráčů je náhradou za zrušené jazzové vystoupení houslisty Didiera Lockwooda s Pavlem Šporclem. Lockewood totiž zrušil turné.

 

Právě se děje

Další zprávy