Clooney se ohrazuje: Nejsem zrádce

BBC
28. 2. 2006 10:30
Los Angeles - Herec George Clooney vrátil úder americkému tisku, který ho označil za "zrádce".

Clooney, který je znám jako význačný kritik Bushovy vlády, tvrdí, že poté, co dal najevo svůj odmítavý postoj vůči pokračujícímu konfliktu v Iráku, mu to americká média "dávají sežrat".

Herec už dříve uvedl, že jeden časopis dokonce otiskl na titulní stránce jeho fotografii, přes niž se táhl nápis "zrádce". Clooney ztvárnil hlavní role ve filmech s politickým podtextem Good Night, And Good Luck a Syriana, které získaly nominace na Oscara. "V americkém tisku mě vláčejí jako zrádce vlasti, protože jsem řekl, že bychom si měli položit pár otázek, než půjdeme do války," sdělil.

"Nikdy jsem však neuspořádal tiskovou konferenci, kde bych řekl: 'Měli byste si myslet tohle'. Pouze jsem kladl otázky a řekl jsem, že tyto otázky mám podle svého názoru právo pokládat. Na tomhle byla přece založena naše vláda."

Americký herec George Clooney
Americký herec George Clooney | Foto: Reuters

Protichůdný hlas

Clooney uvedl, že oba jeho nové filmy jsou "záměrně jemné" a nemají zatěžovat publikum nějakým jednoznačným poselstvím. "Myslím si, že vstát a začít křičet: 'Měli byste si myslet tohle, měli byste věřit tomuhle', nikdy nezabírá," vysvětlil herec.

Film Syriana natočený podle memoárů agenta CIA Roberta Baera z roku 2002 si bere na mušku americkou zahraniční politiku a ropný průmysl; zatímco snímek Good Night, And Good Luck - jde ve čtvrtek do českých kin - se očima televizního moderátora Edwarda R. Murrowa zaměřuje na éru mccarthyismu.

Podle Clooneyho je důležité, aby lidé chápali rozdíl mezi kritikou a zaujatostí. "To, že si berete na paškál Exxon, ještě neznamená, že by podle vás neměly existovat ropné společnosti," konstatoval umělec. "Pouze to znamená, že chcete, aby lidé nesli zodpovědnost."

Clooney uvedl, že americký tisk "rezignoval" na kladení nepříjemných otázek o ropě, a dodal, že deník New York Times se pak za to dokonce omluvil. Tři odnože americké vlády podle něj stály "všechny na téže straně" - a film Syriana se tak měl stát "protichůdným hlasem, který by říkal: 'Přinejmenším vám musí být umožněno klást tíživé otázky'."

George Clooney na udílení Zlatých globů
George Clooney na udílení Zlatých globů | Foto: Reuters

Přehlížení

Ve Spojených státech vznikla podle Clooneyho názorová "vlna", jež tvrdí, že McCarthy měl pravdu, a která se "snaží přepisovat dějiny". Filmu Good Night, And Good Luck proto předcházelo důkladné studium látky. "Bylo to důležité: kdybychom popletli jakákoliv fakta, úplně by nás přehlíželi," uvedl Clooney.

Clooney přiznal, že filmy Syriana ani Good Night, And Good Luck nevyznívají příliš optimisticky a že absence jakéhokoliv povznášejícího pocitu může být skličující. "Přinejmenším v mé vlasti panuje pocit, že s tím nemůžeme nic dělat, že je to příliš velké," konstatoval umělec.

"A jestli to v člověku může vyvolat setsakra hlubokou depresi? Jo, to může. Jenže přesně o tomhle Murrow hovořil - smyslem není izolovat, klamat a odvádět pozornost, ale posvítit na to a říct: Přinejmenším chci, abych si za 25 let mohl říkat, že jsme stáli na této straně."

 

Právě se děje

Další zprávy