Český žurnál se vydává do zákulisí prezidentské volby

ts
7. 4. 2013 16:13
Česká televize uzavírá cyklus Víta Klusáka a Filipa Remundy
Foto: ČT

Praha - Odvysíláním snímku Spřízněni přímou volbou se v neděli 7. dubna od 20:00 na ČT2 pokračuje unikátní dokumentární projekt Český žurnál autorské dvojice Vít Klusák a Filip Remunda.

Český žurnál je cyklus, který kromě jiného naznačuje i pozitivní změny v České televizi, která začíná prokazovat větší otevřenost a odvahu. Dovolit poměrně vyhraněným filmařům natočit cyklus, o jehož konkrétní podobě nemají ve chvíli schvalování žádnou detailní představu, by nejspíš za minulého vedení neprošlo.

Foto: ČT

Klusák s Remundou stále zůstávají věrni svému velmi subjektivnímu přístupu, zkoumají důležité události uplynulého roku potměšilým, ale zároveň pokorným způsobem, nezůstávají schováni za kamerou, stávají se účastníky dění.

Zatímco předchozí snímky cyklu v režii Klusáka s Remundou - Život a smrt v Tanvaldu a Svoboda pro Smetanu (ČT jej odvysílá 14. dubna) - se více pohybovaly v prostředí běžných lidí, v prezidentském dílu se pouštějí do mnohem nehostinnějšího terénu, mezi ostřílené politiky, které přítomnost kamer ani všetečné dotazy dokumentaristů nemohou tak snadno rozházet.

Oba tvůrci umí nahlížet za stereotypy, rozrušovat klišé a vyvolávat bouřlivé diskuze. Podaří se jim vyhodit z role i trénované prezidentské kandidáty? Dokáží to, co se doposud nejspíš nikomu nepovedlo, tedy donutit politiky mluvit jako lidi? Přesvědčte se dnes večer sami a zítra večer si přečtěte na Aktuálně.cz obsáhlý rozhovor se samotnými filmaři. Tentokrát museli na všetečné otázky odpovídat oni.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy