Český film dostane peníze. Až 150 milionů ročně

jps, ČTK, Hej
6. 7. 2007 13:30
ČT zůstane déle reklama a peníze poputují do filmu
Pokud jste to ještě neviděli v televizi: letošní festivalová znělka je tak trochu ve stylu úvodů filmů o Jamesi Bondovi.
Pokud jste to ještě neviděli v televizi: letošní festivalová znělka je tak trochu ve stylu úvodů filmů o Jamesi Bondovi. | Foto: Ondřej Besperát

Karlovy Vary - Financování českého filmu by mohla na dobu, než bude přijat zákon o kinematografii, pomoci novela mediálních zákonů, která má odblokovat pomalý nástup digitalizace televizního vysílání. Film by dostával třetinu výnosů z dočasně obnoveného vysílání reklam Českou televizí.

Na karlovarském festivalu se na tom dohodli zástupci filmařů s politiky. Novinářům to oznámil mluvčí Filmové rady zastřešující profesní asociace a sdružení, festivaly a filmové instituce a školy Ivo Mathé. Film by podle něj mohl získat ročně až 150 milionů korun.

S filmaři jednali premiér Mirek Topolánek, Lubomír Zaorálek, ministr kultury Václav Jehlička a ministryně Džamila Stehlíková.

Ivo Mathé a Václav Jehlička na karlovarském filmovém festivalu.
Ivo Mathé a Václav Jehlička na karlovarském filmovém festivalu. | Foto: Ondřej Besperát

Letos stát vyřešil financování kinematografie stomilionovou dotací. Filmaři sice peníze přivítali, ale jejich přidělení formou dotace nepovažují podle Mathého za systémové a ideální. Na zákoně o kinematografii se podílela i filmařská obec, jeho teze jsou nyní na ministerstvu kultury a na podzim by měla paragrafované znění projednat vláda.

"Ten ale zlepší financování fondu na podporu kinematografie až od schválení, tedy let 2009 či 2010. Vyskytla se však jiná možnost, která je systémová, protože se státním rozpočtem nesouvisí," říká Mathé a poukázal na novelu vysílacího zákona, takzvanou diginovelu, která by měla rozhýbat televizní digitalizaci, brzděnou dosud zejména soudními spory kolem udělování licencí pro digitální vysílání. Vláda ji měla projednat již na konci května, nyní se zřejmě na vládě objeví v červenci.

Podle této myšlenky by byla České televizi příští rok dočasně prodloužena možnost vysílat reklamu. "Výnosy by byly určeny Českému telekomunikačnímu úřadu na podporu digitalizace a z jedné třetiny ve splátkách fondu kinematografie," řekl Mathé. Mělo by jít o zhruba 140 až 150 milionů korun, tedy vyšší částku než letos.

"Na tom jsme se, myslím, dohodli, respektive jsme to vyslyšeli jako navrhované řešení všemi přítomnými politiky. Teď jde o to, aby tento zákon prošel včas legislativním procesem," dodal Mathé. O možnosti přímé dotace ze státního rozpočtu se na schůzce hovořilo jako o nouzovém řešení. Případná dotace by však podle Mathého určitě nebyla vyšší než letos.

Tomáš Baldýnský, filmový kritik a předseda Rady státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie, na tiskové konferenci před kolegy novináři obhajoval rozhodování rady fondu o grantech českým filmařům.
Tomáš Baldýnský, filmový kritik a předseda Rady státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie, na tiskové konferenci před kolegy novináři obhajoval rozhodování rady fondu o grantech českým filmařům. | Foto: Ondřej Besperát

Páteční schůzka navázala na loňské jednání filmařů se zástupci politické reprezentace, jímž na karlovarském festivalu reagovali na veto prezidenta Václava Klause, který odmítl podepsat novelu zákona o kinematografii. Výsledkem byla mimořádná stomilionová dotace do fondu na podporu filmové tvorby. Měla překlenout tento rok, než vznikne nový filmový zákon umožňující systematické posílení této oblasti.

Díky tomu letos fond rozdělil rekordních 220 milionů a peníze směroval i na obnovu zanedbaných kinosálů. Ovšem předseda jeho rady Tomáš Baldýnský na setkání s novináři minulý týden upozornil, že finanční zdroje vyschly. Obává se toho, že na příští rok bude mít fond pouhých 58 milionů, tedy čtvrtinu letošní částky.

Teze nového zákona o kinematografii nyní zpracovávají na ministerstvu kultury, do vlády se mají dostat v říjnu. Největší optimisté věří, že zákon by mohl platit od roku 2009. Jeho nová podoba počítá například se státní spoluúčastí, s poplatky ve výši jednoho procenta příjmů z prodeje a pronájmu nosičů ve videopůjčovnách, jednoho procenta příjmů televizních celoplošných stanic z reklamy a jednoho procenta ze vstupného do kin.

Český film boduje i na festivalu, v diváckém hlasování se hned za favoritem soutěže, norským filmem Kurz negativního myšlení a hollywoodskou klasikou Harold a Maude, drží Svěrákovy Vratné lahve a dokument Marcela Heleny Třeštíkové.

 

Právě se děje

Další zprávy