Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

České festivaly také letos třídily odpady

Komerční sdělení
25. 9. 2012 8:56
Návštěvníci festivalů vytřídili za 5 let přes milión kelímků a 143 tun odpadu.
Jeden milión kelímků. Tolik vytřídili návštěvníci festivalů díky projektu Čistý festival
Jeden milión kelímků. Tolik vytřídili návštěvníci festivalů díky projektu Čistý festival | Foto: Komerční sdělení

 

Nejvíce návštěvníci třídili odpady na Rock for People

Návštěvníci Rock for People patří k těm nejuvědomělejším
Návštěvníci Rock for People patří k těm nejuvědomělejším | Foto: Komerční sdělení

Již od roku 2008 se na českých festivalech můžete setkat s projektem Čistý festival společnosti EKO-KOM. Cílem je umožnit návštěvníkům třídění odpadu a jeho předání k druhotnému využití. Celých pět let je vedena přesná statistika, která na českých letních festivalech hodnotí množství vytříděných plastových kelímků, ale také výtěžnost tříděného sběru odpadu - plastu, skla, papíru a nově i plechu. Například historicky nejvíce půllitrových plastových kelímků bylo vytříděno v rámci ročníku Rock for People 2010 - celkem 110 904. Tento údaj je dokonce zapsán v české knize rekordů. Také v letošním roce se návštěvníci Rock for People zařadili mezi nejlepší „třídiče odpadu". Plastových kelímků se jim i přes nepřízeň počasí podařilo vytřídit přes 56 tisíc.

Lukáš Grolmus, ředitel komunikace společnosti EKO-KOM, která projekt Čistý festival zajišťuje, k tomu říká: „Jsem rád, že se nám podařilo vymyslet způsob, který hravou formou motivuje především mladou generaci k třídění odpadu. Vůbec Čistý festival a svérázné třídění plastových kelímků a ostatních odpadů lze označit za fenomén, který jinde v Evropě nemá obdoby."

Díky projektu Čistý festival je třídění odpadů hračka
Díky projektu Čistý festival je třídění odpadů hračka | Foto: Komerční sdělení

Z festivalových plastů se vyrábějí dlaždice, ze skla stavební materiály

Projekt Čistý festival se však nezaměřuje pouze na třídění plastových kelímků. Návštěvníci mohou na festivalech separovat rovněž papír, ve spolupráci s pořadateli se daří rovněž  třídit a k druhotnému využití předat plechovky a sklo. Třídění odpadů na festivalech tak představuje systém, na kterém se kromě samotných návštěvníků podílejí rovněž úklidové čety a prodejci nápojů ve skleněných a plechových obalech. Jak doplňuje Lukáš Grolmus, výsledky jsou evidentní: „Za necelých 5 let se nám podařilo vytřídit 143 tun odpadu, jen letos to bylo téměř 47 tun. Veškerý vytříděný odpad se dále recykluje, například plasty na dlažbu a sklo na nové skleněné lahve nebo stavební izolační materiály. To je pro nás nejdůležitější, uvést odpady do nového života."

 

Právě se děje

Další zprávy