Černý Ježíš vstoupil do USA. V kinech

AP, Hej
28. 10. 2006 10:00
Los Angeles - Ježíš Kristus s trnovou korunou visí na kříži. Ale tentokrát je černé pleti, aby vyvolal v USA diskusi o rasismu.
Barva kříže
Barva kříže | Foto: Aktuálně.cz

Snímek Barva kříže, který v pátek vstoupil do amerických kin, vypráví tradiční příběh. Zaměřuje se na posledních dva dny Ježíšova života. Jenže na rozdíl od evangelií k ukřižování v této verzi přispěje rasový původ, respektive barva pleti.

Na divadle i ve výtvarném umění už se událo ledacos, ale v americké kinematografii se černý Ježíš podle AP objevuje vůbec poprvé. Je to zásluha Jean Clauda LaMarree: ve filmu si Ježíše zahrál, napsal scénář, snímek režíroval i financoval.

Barva kříže
Barva kříže | Foto: Aktuálně.cz

"Je to velmi důležité - tenhle film nabídne Afroameričanům Ježíše, který jim bude bližší,"  tvrdí Stephenson Humphries-Brooks, profesor religionistických studií na newyorské Hamilton College.

Podle reverenda Cecila "Chipa" Murrayho, dlouholetého vůdce První africké metodistické cirkve a současně koproducenta, to bude fungovat i naopak: snímek může přispět k pozitivnějšímu vnímání černochů.

"Po čtyři století byli černoši v téhle zemi na nejnižší příčce," říká. "Proto si myslím, že snímek bude zároveň pro Spojené státy velmi traumatizující,  mnohem víc než pro jiné národy." Zatím se ovšem promítá jen ve třicítce kin převážně v černošských čtvrtích.

Barva kříže
Barva kříže | Foto: Aktuálně.cz

V otázce Ježíšovy podoby se historici nikdy neshodli. "Japonci mají šikmookého, Afričané černého," říká Stephen Prothero, který pracuje na teologické fakultě Bostonské univerzity. I když některé černošské kostely mají na oltáři obrazy černého Ježíše a jiné tvrdí, že Ježíš byl černý, nic z toho se nestalo součástí hlavního proudu. "Američané jsou převážně běloši, proto si Ježíše představují tak, jak ho namaloval Da Vinci."

"Černoši v téhle zemi jsou jediní, kteří uctívají Boha, jenž nevypadá jako oni," zakončuje debatu režisér LaMarre.

 

Právě se děje

Další zprávy