Cena za obranu lidských práv putuje opět do vězení

Kultura Kultura
8. 3. 2011 10:00
Homo Homini míří do Kyrgyzstánu k Azimžanu Askarovovi
Nepokoje v Kyrgyzstánu
Nepokoje v Kyrgyzstánu | Foto: Reuters

Praha - I letos udělila společnost Člověk v tísni cenu Homo Homini osobnosti, která se významně zasloužila o prosazování lidských práv a demokracie. Za rok 2010 získává ocenění kyrgyzský aktivista Azimžan Askarov, který dlouhodobě hájí lidská práva a zájmy nespravedlivě obviněných.

Sám byl loni v rámci zmanipulovaného soudního procesu odsouzen k doživotnímu vězení. Cena Homo Homini bude v zastoupení předána synovi Azimžana Askarova při slavnostním zahájení festivalu Jeden Svět v odsvěceném kostele svaté Anny v Praze v úterý 2011. Ocenění převezme v zastoupení syn laureáta Šerzodbek Azimžanovič.

Foto: Aktuálně.cz

"Pan Askarov dostává cenu za neobyčejnou osobní odvahu, se kterou ve výjimečně těžkých podmínkách v poměrně odlehlé části jedné z provincií Kyrgyzstánu vede do jisté míry osamělý, a o to těžší boj, za dodržování lidských práv a zákonnosti," řekl Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověka v tísni.

"Vytrvalost s jakou pokračoval ve své cestě navzdory výhružkám, zadržování a věznění i fyzickému utrpení je obdivuhodná. věříme, že cena obrátí pozornost k současné velmi vážné situaci pana Askarova," dodal Pánek.

Spolu s Askarovem bylo k vysokým trestům odsouzeno ještě sedm dalších lidí. Ocenění je tak symbolicky určeno i dalším obhájcům lidských práv v regionu Centrální Asie, kde fungují jedny z nejrepresivnějších režimů světa.  Kyrgyzstán, kde Askarov upozorňoval na mučení lidí ve vazebních věznicích a řadu policistů se mu podařilo pohnat k zodpovědnosti, patří v regionu dokonce spíše k těm umírněnějším.

Foto: Aktuálně.cz

"Situace obhájců lidských práv v Uzbekistán nebo Turkmenistánu je tristní, množství politických vězňů se tu počítají v tisících. Chtěli bychom proto ocenění Homo Homini symbolicky udělit všem statečných lidem, kteří ve střední Asii neváhají při boji za lidská práva riskovat vlastní svobodu i život," říká Marek Svoboda, ředitel Centra pro lidská práva a demokracii společnosti Člověka v tísni.

Askarov se věnuje ochraně lidských práv od devadesátých let. V roce 2002 založil vlastní organizaci Vzduch, která monitoruje porušování lidských práv, podmínky v kyrgyzských věznicích, zacházení s obviněnými ze strany policie a aktivně se angažuje v obhajobě nespravedlivě stíhaných.

V této činnosti dosáhl Askarov řady hmatatelných úspěchů. Byl zatčen a odsouzen k doživotnímu vězení bezprostředně po krvavých nepokojích, jimiž v červnu 2010 vyvrcholil vleklý etnický konflikt mezi Kyrgyzy a Uzbeky.

 

Právě se děje

Další zprávy