Barcamp v DOXu: diskuse o odsunu i s Osamu Okamurou

Kultura Kultura
25. 2. 2013 13:16
Jeden svět umožní potkat skvělé lidi z výstavních síní, zasedaček i ghett
Foto: DOX

Praha - Fotograf Lukáš Houdek, který nafotil odsun sudetských Němců s panenkami Barbie, bratr prezidentského kandidáta architekt Osamu Okamura, Klára Kalibová z poradny pro oběti násilí z nenávisti, tajemník starosty obce Žlutice Ondřej Fábera. To je ochutnávka jmen lektorů prvního letošního barcampu v Praze, který se pod názvem Jeden svět v DOXu uskuteční 2. a 3. března 2013.

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět a Centrum současného umění  DOX spojuje zájem o tematiku sociálního vyloučení, diskriminace a společenské změny. Barcamp navazuje na rozsáhlou výstavu „Kartografie naděje: příběhy sociální změny" probíhající v DOXu a zároveň se vztahuje k tématu letošního ročníku Jednoho světa, který s provokativní otázkou „Bojíte se snášet?" hodlá otevřít diskusi o sílící netoleranci v české společnosti.

Barcamp je jakási ne-konference, kde sami účastníci jsou zároveň organizátory a lektory. Tento otevřený formát vítá všechny, kdo mají chuť diskutovat, sdílet své zkušenosti, přinášet nové nápady a setkávat se s lidmi z různých oborů. Kromě témat jako vzdělávání, komunikace či správa budou přizváni také odborníci na veřejný prostor, vliv architektury na mezilidské soužití, mapování kriminality.

Oficiální část sobotního programu uzavře večerní masterclass umělce česko-argentinského původu Federica Díaze a výtvarníka Davida Kořínka, člena umělecké společensko-kritické skupiny Rafani. Společně se zabývají zejména reflexí témat globalizace, nárůstem komercializace a šířením nadnárodních ideologií.

V současné fázi příprav barcampu již sami zájemci o účast navrhli témata workshopů a přihlásili se k jejich vedení. Přehled témat se nicméně stále vyvíjí. Naleznete ho na facebookové stránce akce Jeden svět v DOXu. V následujících dnech bude zveřejněn také harmonogram víkendového setkání. V současnosti zbývá pár posledních volných míst. Na nic nečekejte a vyplňte online přihlášku.

Kdo se na barcampu představí?
Násilí z nenávisti? Pomáháme! / Klára Kalibová, In IUSTITIA
Mladí po boku tolerance - „Galerie návratů" / Základní škola M. C. Sklodowské (zřejmě nejmladší účastníci barcampu na celém světě)
Získávání, čištění a vizualizace dat / Petr Kočí, Adam Javůrek, Hospodářské noviny, IHNED.cz
Boj s větrnými mlýny nebo sociální začleňování v periferních regionech? / Ondřej Fábera, tajemník starosty obce Žlutice
Architektura jako nástroj sociální in/exkluze / Osamu Okamura, reSITE
Inkluzivní vzdělání jako prevence nesnášenlivosti / Petra Klingerová, Člověk v tísni
Kreativní prvky ve vzdělávání proti násilí a nenávistí (multikulturní výchova) / Marianna Sršňová Společnost pro kreativní vzdělávání
Tenký led = nejlepší místo pro komunikaci nevládky / Jan Böhm, Kliktivisti.cz
Současné umění vs. násilí z nenávisti / Lukáš Houdek, HateFree Culture
Korporátní svět versus neziskovky - konec předsudků v Čechách, redefinice dobrovolnictví / Adéla Jansová, Um sem um tam
Generation Next / Tomáš Botlík, Nenech s sebou zametat!
Násilí a komunikace / Jana Luhanová, Mariana Krpálková, projekt Zde jsou lvi
Antropologie a neziskovky: životaschopné spojení? / Lukáš Hanus, Anthropictures

 

Právě se děje

Další zprávy