Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Farma Kublák: Naučili jsme kraj dobře jíst a nakupovat

včera
Farma Kublák je dokonalou harmonií mezi tradicí a moderním zemědělstvím.
Foto: Regionální potravina

Bratři Kublákové přetvořili rodinný odkaz v dynamický podnik, který kromě vlastních výrobků dosáhl i dalšího velkého úspěchu - na jednom místě spojili lokální výrobce napříč krajem. Jejich Regio obchod se stal magnetem pro zákazníky z širokého okolí.

Foto: Regionální potravina

Historie Farmy Kublák sahá až do období vlády Marie Terezie a možná ještě hlouběji. "Z té doby máme záznam, že se zdejšímu rodu Kubláků, kteří hospodařili na statku, narodil syn. Naše rodina pak na tomto statku působila nepřetržitě až do roku 1958, kdy přišla nucená kolektivizace," vypráví Kamil Kublák, majitel obchodu Regiopotraviny a Farmy Kublák, kterou vede spolu se svým starším bratrem.

"S bratrem máme rozdělené role. Já spravuji obchod, on se stará o hospodaření," říká Kamil Kublák. Otevření obchodu s regionálními potravinami bylo klíčovým momentem pro rozvoj farmy. "Začali jsme malým obchodem, ale brzy jsme zjistili, že poptávka po kvalitních místních produktech je větší, než jsme čekali. Dnes pořádáme akce, které přitahují zákazníky a zvyšují povědomí o regionálních výrobcích," dodává.

Video: Regionální potravina

Když před 12 lety obchod otevírali, prodávali kromě vlastních produktů také výrobky od deseti dalších výrobců z kraje. Díky rostoucí popularitě dnes na ploše 600 m² nabízejí více než 3 000 položek od stovek výrobců, převážně z Moravskoslezského kraje.

"Obchod netvoří jen budova, ale hlavně tým lidí. Potřebujete zaměstnance, kteří znají a vyzkoušeli to, co prodávají. Naši pracovníci dobře znají produkty a vědí, že nízká cena neznamená kvalitu. Naučili jsme vesnici, ale i celý kraj dobře jíst a nakupovat," popisuje hrdě Kamil Kublák.

Foto: Regionální potravina

V obchodě potkáte lidi, které spojuje láska k přírodě, respekt k ekologii a důraz na jasný a prokazatelný původ potravin. "Naše zákaznická základna je rozmanitá, od maminek s dětmi až po seniory. Největší zájem je o naše brambory a kmín." Právě jejich kmín získal prestižní ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje pro rok 2023.

Foto: Regionální potravina

"Kdysi dávno mamince došel kmín, tak se táta sebral a na hektaru půdy jej zasadil. Po dvou letech přivezl domů dvě tuny kmínu," vzpomíná Kamil se smíchem. Podařilo se jim vypěstovat plodinu, kterou by v místních podmínkách málokdo čekal.

"Postupně jsme přešli na jednoletý kmín, protože se nemusí chemicky ošetřovat a dá se pěstovat přirozeně a používáme českou odrůdu kmínu," vysvětluje začátky úspěšného pěstování kmínu Kamil. "Když náš kmín ochutnáte na čerstvém chlebu nebo v našich kmínových rohlících, poznáte tu jedinečnou chuť."

Foto: Regionální potravina

Produkty Farmy Kublák a výrobky dalších regionálních výrobců můžete zakoupit ve dvou kamenných obchodech Regiopotraviny ve Fryčovicích a Lichnově.

Foto: Regionální potravina

To nejlepší ze sousedství!

Výběrem potravin s logy kvality, jako je Regionální potravina, získáte prvotřídní produkty a podpoříte malé české výrobce. Lokální potraviny jsou čerstvé, chutné a za každou z nich stojí osobní příběh. Vyhledávejte je na pultech obchodů, farmářských trzích či přímo u výrobce. Podpoříte tak kvalitu, tradici a místní ekonomiku. Své výrobce i jejich příběhy najdete na regionalnipotravina.cz.

 

 

Právě se děje

Další zprávy