Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Dobroty z hor: Tak chutnají Jeseníky

před 22 hodinami
Rodinná firma, kde láska hory přenáší. A nám přináší řadu regionálních delikates
Foto: Regionální potravina

Za firmou stojí splněný podnikatelský sen Martina Vašíčka a Jany Skoumalové ze Šumperka. V malém městečku v podhůří Jeseníků vybudovali rodinnou firmu, kde zpracovávají lokální ovoce, zeleninu, houby a bylinky. Jejich specialitou jsou Svatojánské ořechy, které získaly v roce 2023 ocenění Regionální potravina v Olomouckém kraji.

Foto: Regionální potravina

Jejich první společné zavařování začalo skromně - zpracovávali přebytky ze zahrádek. "Na naší rodinné zahrádce jsme měli vždy spousty rajčat, vinné révy, okurek a třešní. Každé léto jsme řešili, jak vše nejlépe zužitkovat, a tak jsme se pustili do našeho prvního třešňového džemu," vypráví Jana. K džemu postupně začaly přibývat i další dobroty. "Když nám ale došlo, že máme spíž plnou různých džemů, řekli jsme si, že bychom z toho mohli vytvořit balíčky na Vánoce, které jsem nabídl klukům z florbalu. Do hodiny bylo vše pryč," usmívá se při vzpomínce na začátky Martin.

Foto: Regionální potravina

Postupně se tedy do podnikání pustili naplno a vznikla tak firma Dobroty z hor, která v současnosti ročně zavaří 20 až 30 tisíc skleniček. "Od samého začátku jsme to měli nastavené tak, že chceme využívat především lokální suroviny a hrdě se hlásit k regionu. Právě proto i v našem logu dominuje zobrazení Jeseníků s Pradědem," dodává Jana.

Suroviny pro jejich výrobky jsou z velké části sbírané v podhůří Jeseníků nebo odkupovány od místních pěstitelů. Na vlastním pozemku si pak ještě Martin s Janou pěstují okolo 20 druhů bylinek, ze kterých vyrábí čaje, koření a bylinné soli. V nabídce ale najdeme i omáčky a nakládané speciality, jako jsou například Svatojánské ořechy.

Video: Regionální potravina

Svatojánské ořechy získaly ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje za rok 2023. Jedná se o delikatesu, vyrobenou z mléčných vlašských ořechů, které se sbírají na sv. Jana. Původní sto let starou recepturu si Martin s Janou doladili k obrazu svému a připravují je s pečlivou láskou. "Skvěle se hodí k sýrům, paštikám, zvěřině, ale i do salátů a najdou své uplatnění i jako klasický kompot, kdy jej využívají cukráři," popisuje využití Jana.

Foto: Komerční sdělení

Získané ocenění Regionální potravina se pozitivně projevilo na rozvoji společnosti. "Ocenění nám přineslo zviditelnění. Zákazníci na to slyší. Je to potvrzení kvality, na které si zakládáme a která je pro nás hlavní. A pro zákazníka je to jistota, že kupuje kvalitní a lokální potravinu," pochvaluje si Martin.

S výrobky z rodinného podniku Dobroty z hor se můžete potkat na lokálních trzích a v celé řadě obchůdků od Zlatých Hor až po Pardubice. Všechny je najdete také na jejich vlastním e-shopu.

Foto: Regionální potravina

To nejlepší ze sousedství!

Výběrem potravin s logy kvality, jako je Regionální potravina, získáte prvotřídní produkty a podpoříte malé české výrobce. Lokální potraviny jsou čerstvé, chutné a za každou z nich stojí osobní příběh. Vyhledávejte je na pultech obchodů, farmářských trzích či přímo u výrobce. Podpoříte tak kvalitu, tradici a místní ekonomiku. Své výrobce i jejich příběhy najdete na regionalnipotravina.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy