Obrazem: Jako malá mívala jelita po těle. Kariéru Přenosilové ukončil srpen 1968

Obrazem: Jako malá mívala jelita po těle. Kariéru Přenosilové ukončil srpen 1968
Yvonne Přenosilová se narodila v Praze původem Rakušance a českému důstojníkovi Jiřímu Přenosilovi, který za druhé světové války sloužil v britské armádě, načež v 50. letech strávil nějaký čas v komunistickém žaláři. "Otec chtěl mít kluka a podle toho mě vychovával," vzpomínala Přenosilová. "Nehrála jsem si s panenkami a za maminkou chodili rodiče, abych netřískala jejich děti. Otec mě coby školačku často mlátil gumovým řemenem od pračky, kterou sám vyrobil. Mívala jsem taková jelita po těle, že jsem je se slávou za korunu ukazovala," říkala.
Absolvovala dvanáctiletku v Libni. Kariéru začala konkurzem do divadla Semafor, kam ji ale nepřijali. Její tehdejší provedení písně Malagueña zaznamenal Miloš Forman ve filmu Konkurs z roku 1963.
Její talent však rozpoznal semaforský skladatel a režisér Karel Mareš. Díky němu záhy začala zpívat se skupinou Olympic, Na fotografii z roku 1965 je s jejími členy Ladislavem Kleinem a Petrem Jandou.
V únoru 1964 jako šestnáctiletá nahrála českou verzi songu I'm Sorry z repertoáru Brendy Lee, textařem Jiřím Štaidlem nazvanou Roň slzy. Ta už se stala hitem, přestože u některých kritiků pěvecký projev Přenosilové vzbuzoval rozpaky. "Způsob, jakým zpívá, nelze posuzovat podle měřítek tradiční pěvecké školy," hájil ji kritik Jiří Černý a vyzdvihoval její nezvykle dravý, syrový hlas. Na snímku je Přenosilová s Karlem Gottem z plesu mládeže v roce 1966.
Foto: ČTK
Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 9. 2023 18:27
Ve věku 76 let toto pondělí zemřela Yvonne Přenosilová, jedna z nejznámějších československých zpěvaček 60. let minulého století. Nazpívala hity Boty proti lásce, Roň slzy či Tak prázdná. Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 odešla do exilu, čímž její kariéra skončila. Když se po revoluci přestěhovala zpět, oplakala, že syn nešel s ní.
 

Právě se děje

Další zprávy