Zemřel Ladislav Chudík. Proslavila ho role primáře Sovy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 6. 2015 16:32
Slovenský herec a pedagog byl pro české diváky známý zejména postavou primáře Sovy v seriálu Nemocnice na kraji města. Bylo mu 91 let.
Ladislav Chudík
Ladislav Chudík | Foto: Profimedia.cz

Praha - Slovenský herec Ladislav Chudík zemřel ve věku 91 let, RTVS potvrdil informaci zdroj ze Slovenského národního divadla.

V Čechách byl znám především jako laskavý primář Sova ze seriálu Nemocnice na kraji města, doma na Slovensku patřil ke generaci divadelních "zakladatelů". Na jeviště Slovenského národního divadla vstoupil poprvé v roce 1944. Na kontě měl Chudík též desítky televizních a filmových postav i roli politickou - po sametové revoluci byl krátce slovenským ministrem kultury.

"Měl šlechetné srdce a milý chlapecký úsměv moudrého a odvážného muže," prohlásila o něm herečka Emília Vášaryová. A i když byl kolegy považován za "chodící autoritu", zůstával Chudík skromný. "Když jsme to natočili, navrhl jsem režisérovi: pokud se vám to nebude líbit, tak mě přeobsaďte," řekl tehdy Janu Hřebejkovi k filmu Kawasakiho růže.

Postava estébáka mu nakonec vynesla Českého lva za nejlepší mužskou vedlejší roli za rok 2009.

Hamlet bez Cyrana

Herecké zkušenosti předával Chudík mladším generacím od konce 40. let na konzervatoři a od 60. let na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě. V letech 1963 až 1966 též vedl činohru Slovenského národního divadla. Tehdy se také sám připravil o dvě velké postavy světového divadla, o nichž léta snil (Hamleta a Cyrana z Bergeraku). "Chtěl jsem být hrdina, a tak jsem se jako šéf z obsazení vyškrtl. Nechtěl jsem zavdat důvod k podezření, že se protěžuju," vysvětlil Chudík, jenž se kvůli této funkci tehdy vzdal i filmových nabídek Karla Kachyni či Jiřího Weisse.

Největší proslulost Chudíkovi získal seriál podle scénáře Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města (1977). Roli primáře ortopedie hrál původně Karel Höger, který ale v začátcích natáčení zemřel. "Všichni tím byli tak zaskočeni, že měli pocit, že natáčení už pokračovat nebude. Režisér Dudek navíc Högera miloval stejně jako já Seiferta," připomněl své obavy ze vstupu do seriálu Chudík, jemuž se i po skončení seriálu lidé svěřovali s problémy ortopedickými i citovými. Chudík se objevil též v pokračováních seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (2003) a Nemocnice na kraji města - nové osudy (2008).

V roce 1982, pět let po rozvodu, se Chudík oženil s (o 25 let mladší) právničkou Alenou a spolu vychovali její dceru Bereniku. Chudík je držitelem řady ocenění, mj. Řádu Ľudovíta Štúra I. třídy či medaile Za zásluhy I. stupně, kterou mu udělil v roce 2003 Václav Havel.

Loni v květnu, kdy herec slavil devadesátiny, převzal od slovenského ministra kultury cenu za celoživotní přínos v oblasti divadelního, filmového a rozhlasového herectví, jakož i za šíření dobrého jména Slovenska v zahraničí.

Chirurgie má tu nádhernou vlastnost... | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy