Zázračné děti vyzrály a brzy zahrají Českému Krumlovu

Kultura Kultura
28. 5. 2012 18:25
Český Krumlov hostí od 20. července virtuosy z celého světa
Foto: Profimedia.cz

Výběr z programu

Pátek 20. 7. Operní galakoncert - Dmitri Hvorostovsky /baryton/
Sobota 21. 7. Gratulační koncert - Václav Hudeček /housle/ a hosté – Valerij Oistrach a další.
Čtvrtek 26. 7. Miriam Rodriquez Brüllová /kytara/, Kaprálová Quartet
Pátek 27. 7. Konstantin Scherbakov /klavír/, Jeongah Kim /housle/
Sobota 28. 7. The Queen Symphony
Sobota 4. 8. Pivovarská zahrada Balkánský národní večer Boban i Marko Marković Orkestar, Džezvica
Pátek 10. 8. Maškarní sál Musica Florea
Sobota 11. 8. Pivovarská zahrada Otto Sauter – 10 of the Best & Friends
Pátek 17. 8. Zámecká jízdárna MozART Group
Sobota 18. 8. The Canadian Tenors: Victor Micallef, Clifton Murray, Remigio Pereira, Fraser Waltersu

Český Krumlov - Houslista Václav Hudeček vystoupil v patnácti letech v Londýně v Royal Philharmonic Orchestra. Ruský klavírista Konstantin Scherbakov zase kariéru zahájil coby pětileté dítě, v jedenácti už hrál s orchestrem Beethovenův první Klavírní koncert. Nikdo nepochyboval, že jsou to „zázračné děti".

Hudeček, který se od doby londýnského debutu proslavil po celém světě, oslaví šedesátiny na 21. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Na nejdéle pořádané české letní hudební přehlídce letos konané od 20. července do 18. srpna nebude chybět ani zmíněný Scherbakov, jeden z nejvyhledávanějších klavíristů dneška. Příznivce kvalitní hudby tak čeká skutečný svátek.

Český Krumlov nabídne více než důstojnou kulisu tónům předních interpretů a skladatelů. „Atraktivní prostory široké spektrum hudby různých žánrů od 15. až po 21. století v interpretaci významných tuzemských i světových umělců," uvedl mluvčí festivalu Jiří Vejvoda.

Hvězda přisviští tryskáčem

Hvězdou zahajovacího koncertu v Pivovarské zahradě bude sólista Metropolitní opery, barytonista Dmitri Hvorostovsky. „Od počátku své kariéry je ceněn pro svůj kultivovaný hlas, muzikalitu a přirozené legato, které mu vyneslo angažmá v předních operních domech i na festivalech po celém světě," vyzdvihuje Vejvoda.

O tom, že je Hvorostovsky hvězda první kategorie svědčí to, že se na vystoupení dopravuje soukromým tryskáčem. V Česku se charismatický pěvec již blýskl, mimo jiné ve speciálním představní opery Evžen Oněgin ve Státní opeře Praha před dvanácti lety. Letos představí výběr z rozsáhlého operního repertoáru.

Na své si v Českém Krumlově přijdou i posluchači, kteří relaxují u populární hudby. „Událostí letošního ročníku se nepochybně stanou hity skupiny Queen v monumentální symfonické podobě," věří mluvčí akce. Britský skladatel a dirigent Tolga Kashif zkomponoval novoromantickou vokálně-symfonickou poctu legendární rockové kapele - The Queen Symphony. Šestivětá skladba je vystavěna na dvanácti melodiích hitů Bohemian Rhapsody, Radio Ga Ga, Show Must Go on, We Will Rock You, We Are the Champions nebo Who Wants to Live Forever.

Pořadatelé nicméně hrají i s dalšími esy. Hudečkovi ke kulatinám přijede do Zámecké jízdárny zahrát i Valerij Oistrach, vnuk legendárního houslisty a Hudečkova učitele Davida Oistracha. Ten když v roce 1967 Hudečka slyšel při jeho zmíněném londýnském debutu, předpověděl mu velkou budoucnost.

Nutno dodat, že se mu o ni aktivně postaral. Až do své smrti v roce 1974 ve hře na housle rodáka z Rožmitálu pod Třemšínem zdokonaloval. Že se mu to povedlo, se budou posluchači moci přesvědčit od půl deváté večer v pátek 20. července.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Deset fenomenálních trumpet

Dalšími lahůdkami bude například koncert deseti fenomenálních trumpetistů Ten of the Best. Tradicí je hudebně-gastronomický večer, tentokrát v balkánském rytmu s Boban i Marko Marković Orkestar. Ohlasy jistě vzbudí recesistická show polského kvarteta MozART Group.

Klavírista Konstantin Scherbakov
Klavírista Konstantin Scherbakov | Foto: www.festivalkrumlov.cz

Na festivalu nechybí cyklus komorních koncertů, který nezapomene ani na dobově poučenou interpretaci barokní hudby v podání souboru Musica Flora v inspirativním historickém prostoru Maškarního sálu. „V překrásném prostředí Zahrady Kooperativy vystoupí houslista Bohuslav Matoušek. Závěrečný slavnostní koncert nabídne klasické i popové skladby v podání čtyř kanadských tenoristů," uzavírá Vejvoda.

A i poté čeká milovníky melodické opery pozoruhodný zážitek - na Otáčivé hlediště se v pátek 24., sobotu 25. a neděli 26. srpna vrátí špičkový tenorista José Cura v hlavní roli Leoncavallových Komediantů.

Vstupenky jsou k dostání v síti Ticketstream na webu či v kamenných prodejnách společnosti od 70 do 5 400 korun. V Českém Krumlově vstupenky prodává infocentrum na Náměstí Svornosti.Více informací a kompletní program je na webu pořadatele.

Vstupenky na inscenaci Komedianti jsou v prodeji od léta 2011 na pokladně Jihočeského divadla v Českých Budějovicích.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy