Ženy píší daleko erotičtěji než muži

Alena Zemančíková, Literární noviny
3. 2. 2006 17:00
Recenze - Nakladatelství Concordia vydalo antologii české erotické literatury 2000-2005 nazvanou Jezdec na delfíně.
Proč se také chodilo také na Bullitův případ?
Proč se také chodilo také na Bullitův případ? | Foto: Archiv

Antologie však neposkytuje "mapu" erotického psaní v Čechách a na Moravě po roce 1990, ani typologii různých přístupů, jak bychom od ní očekávali, ale jen abecedně, podle jmen autorů seřazený soubor textů, jehož hlubší smysl člověk těžko vysleduje.

Editory souboru básnických a prozaických textů jsou Radim Kopáč a Jan Nejedlý, druhý jmenovaný také napsal úvodní generační vyznání Dospívání v době temna. V závěrečné poznámce uvádějí editoři, že někteří autoři neposkytli svolení k publikování svých textů v této antologii. Snad proto má čtenář z celku dojem, že se zde dostalo místa až grafomanským výlevům, zatímco skutečná a obecně i z hlediska erotického obsahu známá literární díla, vzniknuvší po roce 1990, jako by nebyla.

Foto: Aktuálně.cz

V úvodním textu si autor vybavuje své pasení po erotických momentech v literatuře dostupné v době komunistické normalizace a v letmo zahlédnutých náznacích erotiky v tehdy povolených filmech. K tomu mohu připojit jednu osobní vzpomínku: v sedmdesátých letech jsme chodili na film Bullitův případ nejen proto, že to byla docela dobrá americká kriminálka, ale též proto, že hrdina jde cosi vyšetřit do pornokina.

Dokončení recenze naleznete ZDE.


 

 

Právě se děje

Další zprávy