V Praze přibude koncertů, kávy i andělů

Jakub Morc
15. 9. 2006 17:30
Praha - Zařízený pokoj se spokojenou rodinkou v blízkosti magistrály řidiče upozornil, že hlavní město mění na týden svoji tvář.
Anděl strážný.
Anděl strážný. | Foto: Aktuálně.cz

Divadlo Alfred ve dvoře a projekt Auto-Mat od soboty do příštího pátku oživí ulice metropole, nabídne vizi šetrnější dopravy i lepších podmínek pro život obyvatel.

Program Zažít město jinak se koná v rámci Evropského týdne mobility. Odstartuje ho víkendová proměna Smetanova nábřeží v místo plné pouličních kaváren, happeningů, koncertů i večerních videoprojekcí na fasády budov.

Foto: Aktuálně.cz

"Naším cílem je ukázat, že město může být dobrým a vlídným životním prostorem, které neslouží jen k průjezdu aut," říká produkční Tereza Vohryzková.

Následně přibudou snídaně v ulicích, piknikové zóny a cyklozóny; ty navíc s automatickými půjčovnami kol známými ze skandinávských států.

Přednášky o hromadné dopravě se pak zúčastní někteří z  předních politiků, ale i architekti a urbanisté. "Inspirací pro nás jsou města jako Budapěšť a Kodaň. Praha zaostává, ale věřím, že naše aktivity pomohou situaci zlepšit. Důležitá je právě dlouhodobá osvěta," míní Vohryzková.

Foto: Aktuálně.cz

Takovou osvětou může být i rada, jak si opravit kolo anebo jak vytvořit místo pro piknik pomocí svérázných kostek lego v podobě beden od šampaňského.

Program vyvrcholí v pátek 22. září Velkou slavnostní cyklojízdou; tento den je totiž vyhlášen za Mezinárodní den bez aut. Cyklisty, kteří se v hlavním městě často bojí do ulic, by měla strachu zbavit přítomnost "andělů strážných".

Během cyklojízdy se budou objevovat na nejkritčtějších místech, kam budou rozmístěni coby ochranné amulety. Pod jejich dohledem na kolo vsednou i známé tváře:  David Koller, Klára Issová, David Matásek a "tata boy" Milan Cais.

Velká cyklojízda a osvětová akce na propagaci cyklostezek proběhla v Praze už v dubnu - v upomínku na smrt cyklisty Jana Bouchala, kterého na začátku roku srazilo auto.

 

Právě se děje

Další zprávy