Unikátní výstava v Londýně představí design zaoceánských lodí a život na jejich palubách

Herečka a zpěvačka Marlene Dietrichová se svou taškou od Diora právě dorazila do New Yorku.
Diamantová korunka od Cartiera, zachráněná z vraku lodě Lusitania v roce 1915.
Loď Normandie v New Yorku.
Slavná fotografie "Podpalubí" od Alfreda Stieglitze z roku 1907.
Titanic v doku, rok 1911.
Foto: Victoria and Albert Museum
Hana Slívová Hana Slívová
6. 8. 2017 6:00
Zaoceánské lodě: Rychlost a styl. Tak se jmenuje velká výstava, kterou na příští rok nachystalo londýnské Victoria and Albert Museum. Vůbec poprvé návštěvníkům představí design drahých zaoceánských lodí včetně detailů, které se týkají životního stylu jejich slavných pasažérů. K vidění bude přes 250 dobových modelů lodí, kusů nábytku, textilií, šatů a dalších předmětů, které zdobily lodě od 19. do 20. století.

Londýnské Victoria and Albert Musem chystá na příští rok unikátní výstavu Ocean Liners: Speed & Style (Zaoceánské lodě: Rychlost a styl).

250 obrazů, soch, modelů lodí, textilií, plakátů, fotografií, kusů nábytku a dalšího vybavení má návštěvníkům přiblížit, jak se cestovalo po moři od poloviny 19. století do druhé poloviny 20. století. A také jak to na lodích v té době vypadalo.

Projekt organizovaný ve spolupráci s massachusettským Peabody Essex Museum v Salemu je historicky první výstavou, která v celosvětovém kontextu zkoumá design a kulturu života na zaoceánských plavidlech. 

"Zlaté časy cestování lodí jsou sice pryč, ale žádný jiný způsob přepravy není tak romantický. Výstavu jsme chystali tři roky a publiku ukážeme, jak tehdejší lodě ovlivnily současný svět," říká kurátorka výstavy Ghislaine Woodová.

Výstava představí design těch nejluxusnějších lodí, jako byl parník Kronprinz Wilhelm z počátku 20. století, Titanic nebo jeho sesterská loď Olympic, či krásu kajut vyvedených ve stylu art deco na lodi Queen Mary a Normandie. O ní se často mluví jako o nejvíc "chic" zaoceánské lodi v historii. 

Stranou nezůstanou ani slavní pasažéři, prohlédnout si bude možné třeba tašku od Diora, již s sebou měla na téže lodi v roce 1950 Marlene Dietrichová.

Americká kráska Emilie Grigsbyová zase na svých pravidelných cestách mezi Anglií a New Yorkem na parnících Aquitania, Olympic a Lusitania nosila šaty od návrhářky Jeanne Lanvinové. Ty dodnes patří k nejvzácnějším kouskům sbírky londýnského muzea.

Chybět nebudou ani literární či filmové adaptace příběhů spojených s plavidly, například Dobrodružství Poseidonu režisérů Ronalda Neameho a Irwina Allena z  roku 1972 nebo Titanic Jamese Camerona, jeden z nejslavnějších snímků historie.

Vstupenka na výstavu stojí 18 liber (zhruba 530 Kč). Ačkoliv výstava bude otevřená až od 3. února, lístky si lze pořídit už nyní.

 

Právě se děje

Další zprávy