Tate Modern chystá chaotickou pyramidu

BBC, Times, Hej
26. 7. 2006 10:00
Londýn - Plány prestižní londýnské galerie moderního umění na rozšíření vyvolávají nadšení i kritiku.

Tate Modern je nejnavštěvovanější světovou galerií současného umění. Vznikla před šesti lety přestavbou bývalé elektrárny.

Od té doby ji navštívilo 25 milionů návštěvníků, což z ní činí jednu z největších britských atrakcí.

Právě proto nyní chystá rozšíření. Za 215 milionů liber chce přistavět skleněnou budovu, která zvětší plochu výstavních prostor o 60 procent.

Švýcaři v Londýně

Díky tomu už nebude galerie tak přeplněná - a nové prostory dají více než 4 milionům návštěvníkům za rok "zážitek, který hledají a požadují," řekl ředitel Tate Sir Nicholas Serota.

Vizualizace nové přístavby galerie Tate Modern v Londýně
Vizualizace nové přístavby galerie Tate Modern v Londýně | Foto: BBC

Projekt povedou švýcarští architekti Jacques Herzog a Pierre De Meuron, autoři původní přestavby elektrárny v Tate Modern, kteří navrhli i pekingský olympijský stadion.

Herzog s de Meuronem by měli prostor galerie více než zdvojnásobit: 23 tisíc čtverečních metrů bude obsahovat plochy pro současné umění, několik galerií a dvě místa pro představení.

Nová budova bude přistavěna k jižní straně galerie, dál od řeky, a bude dvakrát vyšší než dosavadní budova Tate Modern. Její součástí bude i terasa s výhledem na Londýn a Temži.

Dítě si hraje s kostkami

Britský deník The Times nazval projekt přístavby Tate Modern chaotickou pyramidou. "Jejich futuristický design je chaotická skleněná stavba sestavená z velkých bloků vyčnívajících z pyramidy," napsal.

Podle The Times někteří kritici novou stavbu přirovnávají k babylonským zikuratům. Jiní zase říkají, že vypadá, jako by si dítě hrálo s kostkami.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Times ale současně dodává, že nová budova by pro Londýn mohla architektonicky znamenat to samé, co Guggenheimovo muzeum pro Bilbao a Louvre pro Paříž.

Nové kulturní centrum Londýna

Serota vysvětlil, že ve spolupráci s dalšími dvaceti institucemi z blízkého okolí chtějí oblast kolem South Bank přetvořit v londýnské kulturní centrum.

"Věřím, že tady kolem uvidíte výjimečnou explozi aktivity, tady kolem Tate Modern, kolem South Bank, kolem všech těch výjimečných uměleckých zón," věříl.

Tate by ráda novou budovu otevřela včas před olympijskými hrami v roce 2012, kdy podle Seroty "oči světa budou upřeny na Londýn".

Londýnská vývojová agentura dozorovaná londýnským starostou Kenem Livingstonem poskytne projektu 7 milionů liber. Zbytek si podle ředitele Tate zajistí z vlastních zdrojů.

 

Právě se děje

Další zprávy