Přispějte mi na manikúru, děkuji aneb Performeři vyprávějí

juk
18. 12. 2014 18:43
Špičkoví čeští performěři vyprávějí o svých akcích v pražské galerii Karlin Studios.
Jiří Surůvka, Fantom Malinovského, 14. 5. 1997.
Jiří Surůvka, Fantom Malinovského, 14. 5. 1997. | Foto: Karlin Studios

Praha - Odraz českého akčního umění zachycuje výstava Vyprávění. Pracuje s audiozáznamy sedmnácti umělců, kteří své akce sami popisují. Nepřesnost paměti vyvažuje autenticita.

Akční umění zastřešuje širokou škálu uměleckých projevů od performance přes happening až po procesuální instalaci. Zvukové či obrazové záznamy jsou jednou z mála možností, jak tento druh umění, jenž se proměňuje v čase a téměř nic po něm trvale nezůstává, zachovat.

Vladimir Havlík, White field disturbance, 1978.
Vladimir Havlík, White field disturbance, 1978. | Foto: Karlin Studios

Klasické možnosti využívají především fotografie a videa, které nechávají interpretaci zcela na divákovi. Pražská galerie Karlin Studios na to šla naopak – převyprávět akce nechala jejich autory. Nová forma prezentace akčního umění umožnila divákům, tentokrát jako posluchačům, nahlédnout za vizuální informaci a odhalit jindy skryté záměry nebo proces přípravy.

„Vyprávění také nepředstírá nezaujatost. Říkali jsme si, že vlastně výstava bude jako hospoda, kde performeři vypráví, kdo co zažil, i se všemi nepřesnostmi a odchylkami způsobenými pamětí a vlastní interpretací,“ popisuje jeden z kurátorů Jan Prošek.

Mozaiku vyprávění, které lze z jednotlivých reproduktorů v galerii spustit senzorem vnímajícím pohyb, tvoří věkově i co do zaměření různorodá skupina.

„Při výběru jsme se snažili o co největší pestrost,“ potvrzuje kurátor Jan Krtička. „Oslovili jsme muže i ženy, máme tu tvůrce aktivní už v sedmdesátých letech a naopak mladé autory. Hledali jsme také ty, kteří svou odlišnost dokáží projevit zajímavým verbálním projevem.“

Nahrávky věnovali Jiří Kovanda, Jan Mlčoch, Lenka Klodová, Jiří Surůvka, Martin Zet nebo třeba skupina Rafani. Do výběru konkrétní akce jim kurátoři nijak nezasahovali.

Vendula Chalánková, jedna z nejvýraznějších umělkyň posledních let, tak popsala event z roku 2001. V Brně si tehdy stoupla před kosmetický salón s cedulkou „Přispějte mi na manikúru, děkuji“. Za vyžebrané peníze si pak uvnitř nechala upravit nehty, svůj symbol pomíjivosti.

„Motivující byla pro mě věta Friedricha Nietzscheho, že svět jako celek nemá cíl ani smysl, existuje jako ustavičný koloběh vznikání a zanikání, má ráz dění bez cíle a beze smyslu a jeho bytostnou povahu lze určit jako věčný návrat téhož,“ popisuje Chalánková v audiozáznamu inspiraci své akce.

Dalších patnáct vyprávění je k poslechu v galerii Karlin Studios do 18. ledna 2015.

Vyprávění / Recounting. Karlin Studios, Křižíkova 34, Praha 8. Kurátoři: Jan Krtička, Jan Prošek. Vystavující umělci: Josef Daněk a Blahoslav Rozbořil, Vladimír Havlík, Vendula Chalánková, Lenka Klodová, Matěj Kolář, Jiří Kovanda, František Kowolovski, Jan Mlčoch, Marian Palla, Rafani, Tomáš Ruller, Pavel Sterec, Jiří Surůvka, Miloš Šejn, Martin Zet. Do 18. ledna 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy