Pán času ovládá úžasný svět. Jedna kniha je mu malá

td
3. 5. 2012 12:51
Nový komiks Pán času se vrhá do fantaskních dimezí
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Penelopé čekala na Odyssea celých dvacet let, Monte Christo se pomsty dočkal již po čtrnácti. V podobné situaci jako výše zmínění hrdinové se ocitli i fanoušci komiksového příběhu Pán času. Ovšem jejich trápení bylo ukončeno již po pouhých šesti letech. Tak dlouho trvalo tvůrcům doladit pokračování, ani jeden den však nepadl na zmar a příběh skončil happy endem.

Nedávno vydané komiksové album Pán času: Přízračná tvář navazuje na první sešit dobrodružství hrdiny Erlioze Menta, který vyšel již v roce 2006 a kreslíři Honzovi Bažantovi rázem vysloužil cenu comiCZaward za nejlepší komiksovou kresbu. Po šesti letech práce se tak Pán času konečně dočkal vlastní komiksové knihy, která přinesla mnohem víc, než sliboval úvodní oceněný sešit.

Zastavit čas a vydechnout

Foto: Aktuálně.cz

Tvůrci Pána času zůstali věrní zásadám sci-fi románů a pouze lehce přeformulovali jednu z oblíbených zápletek do trochu modernější podoby. Kdo by chtěl v dnešní době cestovat časem? Mnohem atraktivnější se zdá představa toho, že by bylo možné veškerý shon a zmatek jednoduše zastavit. Jen na okamžik zmrazit čas a dopřát si všeho, po čem člověk touží v klidu, tichu a … záčasí. Takový je i hrdina příběhu Erlioz Ment. Přesto však i on musí útrpně snášet zmatečnou každodenní realitu, tedy alespoň do doby, než přijde na spásnou myšlenku. Je přeci hodinář - a neexistuje nic lehčího, než vynalézt skafandr, který by dokázal zastavit čas. A jak řekl, tak udělal. Technologický experiment se však nezdařil tak, jak by si Ment představoval, a skafandr zoufalého Pána času uvěznil v tajemném bezčasí, které je mnohem živější, než se na první pohled zdálo.

Takto lze shrnout děj sešitu, který fanoušci natěšeně žmoulali již od roku 2006, a jenž zároveň uvádí novou knihu. Pokračování cesty Erlioze Menta však nabírá netušené obrátky a nabízí něco zcela jiného, než by čtenář čekal po prostudování nejstarší části komiksu. Již dříve zveřejněný sešit napovídal, že tvůrci Pána času jsou naší všední realitou značně znuděni. Pokračování ovšem záhy bezbarvý svět opouští a vrhá se po hlavě do zcela odlišné dimenze plné neuvěřitelných bytostí s vlastními dějinami, slovníkem i svébytným slangem.

Když barvy konečně plní svou funkci

Foto: Aktuálně.cz

Pán času dokáže upoutat na první pohled a již atraktivně zpracovaná obálka dokáže vyvolat touhu po prolistování zbytku knihy. O to příjemnějším překvapením je potom fakt, že stejně kvalitní a ještě zajímavější kresbu lze najít i pod deskami. Honza Bažant již dříve dokázal, že nad kresbou přemýšlí, a ví, jak dosáhnout co největšího efektu. Na knize Pán času: Přízračná tvář se navíc ukazuje, že celobarevné provedení může komiks proměnit v dokonalou souhru linií a kontrastů. Každé prostředí má vlastní charakteristickou barevnost, každá z postav vlastní způsob řeči. Bažant navíc plně využívá neodolatelnou možnost přizpůsobit podobu fantastického světa vlastní fantazii, a to bez jakýchkoli omezení. Přesto se nenechává unést absolutní mocí a každý panel se snaží sestavit vyváženě a s rozmyslem.

Za mile fantaskním zpracováním příběhu Pána času nezaostává ani scenárista Filip Novák. Hlavního hrdinu, který je zprvu zcela zaslepen vlastní mocí nad časem, shazuje Novák do zcela neznámého prostředí. Nechává obyvatele barvitého Záčasí, aby Mentem smýkali dle tajemných zákonitostí, které dají občas zabrat i čtenářům, ale nakonec hrdinu dovedou k rozpačitému cíli. Příběh je přímo přecpaný zápletkami a děj by zřejmě vystačil hned na několik dílů Pána času, na druhou stranu ale právě díky velké koncentraci zvratů působí vyprávění velmi svižně. Porozumění pomáhají deníkové zápisky hrdiny, které jsou podobně informačně nabité a neméně zmatené. Celý koncept příběhu však poměrně přesně vystihuje pocity Erlioze Menta, jež se ze všech sil snaží pochopit fungování světa, ve kterém se octnul.

Foto: Aktuálně.cz

O to překvapivěji potom působí doslova filozoficky řešený konec komiksu. Cenou za vytvoření svébytného vesmíru a zrychlení děje je bohužel lehká obsahová nepřehlednost.

Uspěchanost příběhu však bohatě vyváží preciznost formálního zpracování svazku. Kniha Pán času: Přízračná tvář se stane ozdobou každé knihovny, a pokud by každý autor do svého papírového dítka investoval tolik času a námahy, jako právě duo Bažant a Novák, neměli by se knihkupci čeho bát. Přitom jsou to právě drobnosti, které Pána času vyzdvihují vysoko nad průměr - elegantně potištěné desky knihy nebo přebal, který lze snadno rozložit na efektní plakát.

Poslední úskalí se skrývá v distribuci. Na pultech všech knihkupectví Pána času nehledejte, s velkou pravděpodobností tam nebude. Nejsnadněji je možné komiks koupit na specializovaných internetových stránkách.

Hza Bažant, Filip Novák: Pán času: Přízračná tvář. 96 stran. 299 Kč. Vydal Hura Kolektiv o.s. za podpory MKČR, Praha 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy