Nový rekord. Mark Rothko stál kupce 1,67 miliardy korun

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 5. 2012 13:34
Abstraktní malba Oranžová, červená a žlutá drží aukční rekord v současném umění

New York - Na úterní aukci umění v síni Christie's padlo hned několik nových rekordů. Bezesporu největším úspěchem byl prodej obrazu od Marka Rothka s názvem Oranžová, červená a žlutá, jehož cena skončila na neuvěřitelných 87 milionech dolarů, v přepočtu 1, 67 miliardy korun. Abstraktní malba se tak stala nejvýše vydraženým dílem s datem vzniku po druhé světové válce.

Až do úterní aukce držel rekord ve vydražené ceně poválečného uměleckého díla Triptych britského malíře Francise Bacona, který byl v roce 2008 vydražen za 86,3 milionu dolarů. Olej od Marka Rothka však nebyl jediným rekordmanem, na nečekané částky dosáhly i díla Gerharda Richtera, Jacksona Pollocka, Yvese Kleina a Alexandera Caldera.

Čtěte dále
Rekord. Neznámý kupec dal za Muncha dvě miliardy korun
Za Kupkův obraz Tvar modré dal kupec přes 55 milionů
Potvrzeno: Katar má nejdražší umělecké dílo na světě

Celá aukce vynesla neskutečných 388,5 milionu dolarů (7,54 miliardy korun), což překonalo i předchozí odhady odborníků, kteří určili hodnotu dražených děl na celkem 236 až 330 milionů dolarů. "Bylo to fenomenální. Bylo to něco bezprecedentního," řekl Koji Inoun, specialista Christie's, který vedl aukci. "Prosazovali se zkušení i noví sběratelé," vysvětlil výjimečnost aukce Brett Gorvy, který v Christie's vede oddělení poválečného a moderního umění.

Série aukcí v New Yorku zakončí čtvrteční dražba poválečného a současného umění v Sotheby's. Tato aukční síň prodala minulý týden obraz Edvarda Muncha Výkřik za 120 milionů dolarů, což je největší částka zaplacená v aukci za obraz.

 

Právě se děje

Další zprávy