Možná i zpívám, říká Malkovich. Vrací se jako Casanova

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 5. 2013 19:42
Slavný hollywoodský herec vystoupí na Pražském jaru
John Malkovich
John Malkovich | Foto: Pražské jaro - Nathalie Bauer

Praha - Po roli masového vraha Jacka Unterwegera v hudebním moritátu Pekelná komedie se po dvou letech americký herec, režisér a producent John Malkovich vrací na Pražské jaro jako Giacomo Casanova.

Roli pověstného milovníka žen, ale také spisovatele a diplomata, ztvární v zpěvohře Giacomo Variations na text Michaela Sturmingera, kterou festival ve středu a ve čtvrtek uvede v Hudebním divadle Karlín.

"Casanova je fascinující postava, je to pro mě velmi dobrá herecká příležitost," uvedl Malkovich.

John Malkovich
John Malkovich | Foto: Pražské jaro - Nathalie Bauer

V komorní zpěvohře Giacomo Variations se Malkovich s využitím scén z oper Wolfganga Amadea Mozarta se představí s litevskou herečkou Ingeborgou Dapkunaitéovou známou například z filmu Nikity Michalkova Unaveni sluncem.

Oba představitelé hlavních rolí Casanovy a Isabelly čeká činoherní i pěvecká role. Za doprovodu orchestru Vídeňské akademie pod vedením rakouského dirigenta, pedagoga, skladatele a varhaníka Martina Haselböcka v díle dále zazpívají sopranistka Sophie Klussmannová a barytonista Florian Boesch.

"Těžko říct, co na jevišti předvádím. Dejme tomu, že je to zpěv," řekl málomluvný Malkovich, který stejně jako před dvěma lety v nenápadném oblečení spíše připomínal zámořského turistu než slavného hollywoodského herce.

Foto: Pražské jaro - Nathalie Bauer

Ve hře Giacomo Variations ztvární někdejšího bouřliváka Casanovu, který se na sklonku svého života ohlíží za svým osudem a pronásleduje ho strach z toho, že zemře, aniž by pochopil smysl svého žití.

"Učím se od něho a doufám, že to bude při představení vidět," sdělila Dapkunaitéová, která s Malkovichem vystupovala již před dvaceti lety s jeho chicagským souborem Steppenwolf ve hře Slip of the Tongue.

Foto: Pražské jaro - Nathalie Bauer

"Výhodou je, že máme k dispozici herce, kteří umí zpívat, a zpěváky, kteří umí hrát," podotkl scenárista a režisér Sturminger k představení nabízejícímu kombinaci zpěvu s činohrou.

Malkovich, známý například jako představitel vikomta Valmonta ve filmu Nebezpečné známosti režiséra Stephena Frearse, již Českou republiku navštívil několikrát. Objevil se dosud ve více než 65 filmech a uplatňuje se i jako filmový režisér a producent. Před čtyřmi lety na závěrečném večeru karlovarského filmového festivalu převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Čtěte také
Recenze letošní Mé vlasti: Krásný zvuk a zbytečný spěch

Pražské jaro poprvé zahajují francouzští symfonici

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy