Malichovo dílo poletí ke svému zdroji

27. 2. 2007 9:35
Praha - Karel Malich, jeden z nejdůležitějších českých umělců starší generace, se dočkal monografie odpovídající jeho významu i dílu.
Foto: Galerie Zdeněk Sklenář

Tvorba autora zkoumajícího věci mezi nebem a zemí si řekla o stejně velké gesto. Výsledkem je šestikilová kniha-objekt precizní formy i obsahu.

Unikátní publikaci s textem historika umění Karla Srpa galerista Zdeněk Sklenář pojednal podobně jako před časem připravil vydání obrazového atlasu Františka Kupky Člověk a Země.

Kvůli technické náročnosti byla Malichova bichle vyrobena v Číně; v Galerii Zdeněk Sklenář je vystavena do 26. května, provází ji komorní výstava zatím nezveřejněných Malichových kreseb a pastelů ze 70 až 90. let.

Dlouho chystaná publikace - Srp ji začal připravoval ještě v 80. letech pro posléze zaniknuvší Odeon - je první knihou dokumentující život a dílo dvaaosmdesátiletého Karla Malicha v tak velkém rozsahu.

Představuje široký záběr autorovy tvorby od konce 50. let až do současnosti. Na neobvykle silném papíře nabízí přes 450 reprodukcí maleb, kreseb, plastik, koláží, objektů, drátěných plastik i grafik.

Foto: Galerie Zdeněk Sklenář

Oranžový přebal, vazbu i pouzdro knihy nakonec navrhnul sám Malich; vytlačené stříbrné linie připomínají jeho známé drátěné objekty.

Malíř a grafik Malich (1924) patří ke špičce zdejšího umění. Po raných obrazech a reliéfech zobrazujících abstrahovanou krajinu se začal zabývat plastikou, proslavil se závěsnými objekty z drátu.

Pomocí nich zachycoval jím spatřené energie, aury, vzpomínky a sny. Později totéž zaznamenával ve svých kresbách a grafikách. Rozkrývání Malichových meditativních děl je srozumitelné, ale vyžaduje čas - a toho nabízí monografie dostatek.

Malichova megakniha se dá zakoupit pouze v Galerii Zdeněk Sklenář. Stojí 4600 korun, sto kusů má vloženo originální serigrafii; ty stojí  8700 korun, ale jsou už téměř rozprodány.

V několika exemplářích knihy bude použita vazbu z kevlaru tyto kusy hodlá nakladatel v roce 2011 vyslat z Bajkonuru do kosmu, kterého se Malichovo dílo při hledání řádu dovolává. 

"Na pracích Malicha je krásně vidět dynamika soudobého umělce, jeho velmi otevřená a jemná oscilace mezi aktuální výtvarnou formou a vnitřním obsahem, jež do ní vnáší zejména jeho osobní zkušenost, která mu otevřela nové horizonty poznání," říká Srp, který se dílu Malicha věnuje dlouhodobě a přátelí se s ním.

Z pozice kurátora a později ředitele Galerie hlavního města Prahy nakoupil Srp řadu jeho plastik a kreseb do jejích sbírek. Tato instituce souběžně nabízí výstavu Malichových grafik a kreseb v Domě U Zlatého prstenu.

Vydavatel monografie Zdeněk Sklenář již podobně unikátních publikací připravil několik. Před dvěma lety vydal knihu s obrazovým souborem Františka Kupky z počátku 20. století. Exkluzivní provedení knihy podle tradice čínské knižní kultury představil na výstavě Kupkových děl v Pekingu.

Knihu graficky upravil mistr čínské tušové malby, ke každému výtisku patří kazeta z exotického dřeva a stůl, na němž se prohlíží. Kniha měla českou, francouzskou a českou jazykovou verzi. Později přibyla kambodžská verze, kterou loni dostal král Norodom Sihamoni od českého státu.

 

Právě se děje

Další zprávy