Landu vyšachuje krvavý Jack Rozparovač

Jitka Gráfová
3. 6. 2006 10:00
Praha - Divadlo Kalich oživí hrůzné činy Jacka Rozparovače. Nový projekt dostane přednost před muzikálem Daniela Landy Tajemství. Exkluzivně: UKÁZKA PÍSNĚ
Vašo Patejdl na natáčení písně k muzikálu
Vašo Patejdl na natáčení písně k muzikálu | Foto: Divadlo Kalich

"Výpravný muzikál Jack Rozparovač slibuje podmanivou atmosféru Londýna konce 19. století, romantiku i všudypřítomné napětí a spoustu silných melodií," uvedl mluvčí divadla Kalich Jaroslav Panenka.

Příběh se divákům na divadelních prknech porvé představí 27. února. Autorem libreta je Ivan Hejna, režie se ujal Petr Novotný. Hudbu vytvořil Vašo Patejdl; Jack Rozparovač je jeho třetím muzikálem, ale v České republice to bude autorova premiéra.

Nahrávání písně k muzikálu
Nahrávání písně k muzikálu | Foto: Divadlo Kalich

"Na libretu mě zaujalo, že nejde jen o přepis známých skutečností nebo dohadů, ale že se na pozadí té hrozné události podařilo vystavit opravdu zajímavý příběh, v němž se pohybují postavy dobra, zla, vášně, schopnosti a neschopnosti," říká Patejdl.

Deník Aktuálně.cz získal exkluzivně ukázku písničky O něčem sním z nového muzikálu.

A jak se autor hudby na muzikál připravoval? "Je pravda, že jsem se při své poslední návštěvě Londýna vydal do čtvrti  Whitechapel, kde jsem se chtěl zúčastnit turistické prohlídky po stopách Jacka Rozparovače. Bohužel zrovna nejezdila jedna z tras metra. Tak jsem jen viděl několik filmů na tohle téma."

Hlavní role muzikálu obsadí Jiří Langmajer, Daniela Šinkorová, Sabina Laurinová nebo Roman Vojtek. "Roli jsem přijal proto, že Divadlo Kalich je pro mě zárukou," poznamenal Langmajer.

Výprava je dílem vyhlášené dvojice Simona Rybáková a Šimon Caban, která má právě za sebou premiéru Candida ve Státní opeře a která v Divadle Kalich už vypravila inscenace Galileo, Baronky a Hamlet.

Odpovědí na nikdy nevyřešenou otázku, kdo ve skutečnosti je prvním masovým vrahem historie, existují desítky.

Tak vznikal singl k muzikálu
Tak vznikal singl k muzikálu | Foto: Divadlo Kalich

I když byl Jack Rozparovač mediální hvězdou, neboť o jeho zločinech informovaly noviny na předních stranách, i když údajně osobně poslal Scotland Yardu šest stovek dopisů, pravda o něm se hledá těžko, policejní archív za války vyhořel. Naopak přibývá záhad.

Lístky na představení si diváci mohou koupit v pokladně divadla už nyní. "Je to naše tradice, že vždy s první tiskovou konferencí začínáme s předprodejem," vysvětluje ředitel divadla Michal Kocourek.

 

Právě se děje

Další zprávy