Kulturní olympiáda spojí Yoko Ono s Shakespearem

Kultura Kultura
27. 4. 2012 8:57
Festival Londýn 2012, který doprovodí olympiádu, chystá monumentální program
Cate Blanchettová
Cate Blanchettová | Foto: Profimedia.cz

Londýn - Svět už zná finální program monumentálního festivalu Londýn 2012, který bude provázet letní olympijské hry v Londýně.  Více než dvanáct tisíc doprovodných akcí nejrůznějšího charakteru vytvoří z Velké Británie centrum kulturního dění. Festival se bude konat ve dnech 21. června až 9. září a přivítá známé osobnosti, jako je herečka Cate Blanchettová, Yoko Ono nebo rapper Jay-Z.

"Festival Londýn 2012 bude největší kulturní oslavou naší generace," komentuje ředitelka akce Ruth Mackenzieová festival, kterého se zúčastní přibližně 25 000 umělců ze všech účastnických zemí olympiády. Organizátoři plánují zdarma rozdat na deset milionů lístků, aby oslovili co nejširší veřejnost. Přehled plánovaných akcí je však důkazem toho, že velká propagace nebude potřeba, chystaná vystoupení jsou totiž opravdu unikátní.

Divadlo Globe v Londýně
Divadlo Globe v Londýně | Foto: Wikipedia

"Kromě nových děl předních muzikantů, komiků, umělců, filmových tvůrců a dalších, připravujeme množství happeningů na neobvyklých místech po celé Británii, které ukážou to nejlepší z mezinárodní kulturní tvorby," dodává Mackenzieová.

Festival Londýn 2012 zahájí v den slunovratu, tedy 21. června, koncert Symfonického orchestru Simóna Bolívara s dirigentem Gustavem Dudamelem, a to přímo pod širým nebem v areálu skotského zámku Stirling.

Takzvaná „kulturní olympiáda" láká také na Světový shakespearovský festival. V rámci této slavnostní akce herci z nejrůznějších zemí sehrají v legendárním divadle Globe všechny hry slavného dramatika, a to hned v několika světových jazycích. Do londýnských uliček se potom vydá zřejmě nejznámější britský divadelní herec Mark Rylance, aby recitoval kolemjdoucím Shakespearovy sonety.

Kromě koncertů vážné a populární hudby, uměleckých výstav a divadelních představení se ale v programu objevily i značně neobvyklé akce. Mezi takové patří například taneční skupina Constanzy Macras, která má v plánu vystupovat v lesích Severního Walesu, kde představí tematiku starodávných mýtů viděných moderním pohledem. To ale není vše, anglické katedrály otevřou brány vzdušné akrobacii a na nejrůznějších slavných budovách Británie budou moci návštěvníci narazit na akční scény sehrávané kaskadéry.

Speciální akce se chystá také na 27. července. U příležitosti zahájení olympijských her by se v osm hodin ráno měly rozeznít všechny zvony - k nim se následně přidají i zvonky na kolech, telefony a vše, co dokáže zvonit. Tříminutový happening má v Londýně přivítat olympijské sportovce i návštěvníky her. Celý koncept pochází od držitele Turnerovy ceny Martina Creeda. K akci se může přidat každý a nedávno účast přislíbilo i vojenské námořnictvo.

 

Právě se děje

Další zprávy