Knižní trh se probírá z lednové letargie

Richard Klíčník
2. 2. 2006 15:00
Knižní novinky - Podle statistik vychází v Česku jedna kniha každou půlhodinu. Platí to i na začátku roku?

Nakladatelé se většinou "vyšťaví" před Vánoci a koncem roku - v období, které je pro ně komerčně nejzajímavější. Naopak na začátku roku - stejně jako v hudebním průmyslu - nastává útlum. Ale stroje už se zase pomalu začínají rozjíždět.

Argo právě vydalo další knihu svého komerčního trumfu, spisovatele Coelha. Rukověť bojovníka světla jsou kratší autorovy texty z let 1993-1996 a nakladatelství zcela jistě naváže na úspěch předchozích titulů. Coelha lidé kupují a čtou.

Argo vydává i román jednoho z nejpozoruhodnějších spisovatelů světové fantastiky Philipa K. Dicka. Titul Valis patří k nejkontroverznějším z jeho děl. Dick v něm vypráví o náboženské sektě, která nalezne svého Mesiáše. Kromě klasických dickovských zvratů se tak dočkáme i řešení otázky hledání boha.

Opět Villon, nově Jelineková

V nakladatelství Paseka právě vyšlo třetí upravené vydání knihy Já, François Villon v překladu Otokara Fischera. Knihu nakladatelství slibovalo již delší dobu; teď si mohou čeští čtenáři opět tohoto pařížského rodáka připomenout.

Odeon nabízí román kontroverzní - ano, to slovo je tu na místě - rakouské dramatičky a prozaičky Elfriede Jelinekové, která byla v roce 2004 oceněna Nobelovou cenou za literaturu. Kniha Lačnost líčí "patologickou mužskou psychiku". Hlavním hrdinou je venkovský četník posedlý touhou po ženách, penězích a nemovitostech, zneužívá svého postavení a zapisuje si telefonní čísla bohatých žen, které spáchaly dopravní přestupek. Jelineková rozvíjí příběh o brutalitě a ztraceném lidství, kdy se ženy, podobně jako domy, stávají věcmi.

Lukjaněnko nepíše jen Noční hlídku

Vydavatelství Triton (tedy jeho odnož Trifid) přináší další knihu úspěšného ruského autora série Noční hlídky Sergeje Lukjaněnka. Z anotace knihy Vládcové iluzí je vidět, že Lukjaněnkova fantazie nezná mezí a kombinace použitých motivů slibuje zajímavou žánrovou četbu. "Díky Hranici snů bude každý člověk moci za peníze splnit svá nejskrytější přání a vytvořit si vlastní svět. Kay Dutch, nesmrtelný hrdina, člověk bez vlasti a bez iluzí, se obává, že z Říše Lidí odejdou ti nejlepší a ponechají ji napospas mimozemšťanům."

BB art vydal knihu Jordana Sonnenblicka Bubny, holky a nebezpečný koláč, která loni získala cenu Americké knihovnické asociace. Podle ní je nejlepším dílem pro dospívající - asi tedy nepřekvapí, že je to teenagerovská groteska, ve které se samozřejmě proti hlavnímu hrdinovi spikne celý svět...

 

Právě se děje

Další zprávy