Grand Prix architektů má Národní technická knihovna

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 6. 2010 12:02
Porotce: Návštěvník zažívá na každém kroku překvapení
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Absolutním vítězem letošní Grand Prix architektů se stala budova Národní technické knihovny v pražských Dejvicích. Odborná porota ocenila "jasnost jejího konceptu, úspornost a jednoduchost výrazu a elegantní řešení". V 17. ročníku prestižní soutěžní přehlídky vybírali porotci z celkem 71 přihlášených projektů. 

Technická knihovna zvítězila už v roce 2000 v architektonické soutěži. Její autoři Roman Brychta, Adam Halíř, Ondřej Hofmeister a Petr Lešek si ovšem ve čtvrtek ve Veletržním paláci před ministrem kultury Václavem Riedlbauchem posteskli, že na další budovy, které mají v názvu rovněž slovo "národní", nejsou architektonické soutěže vypisovány.

Foto: Ludvík Hradilek

Grand Prix architektů - Národní cena za architekturu je přehlídkou soudobých architektonických prací, kterou pořádá Česká komora architektů a Obec architektů. Soutěž je otevřená, zúčastnit se jí mohou čeští i zahraniční architekti, projektanti a výtvarníci. Podmínkou je, aby bylo jejich dílo dokončeno v uplynulém roce, a to na území České republiky.

"Když se člověk pohybuje celou budovou, pohybuje se valstně podle promyšleného scénáře," říká o vítězi porotce Jiří Klokočka. Návštěvník prý zažívá v podstatě na každém kroku nová a nová překvapení.

Projekty přihlášené do Grand Prix soutěžily celkem v sedmi kategoriích, porota však nakonec vedle ceny hlavní udělila pouze tři další ceny. V nejvíce zaplněné kategorii Novostavba zvítězil rezidenční komplex Central Park Praha studia A69 - Architekti.

V kategorii Rekonstrukce získala ocenění rekonstrukce a dostavba areálu tiskárny ve Vysočanech autorů Martiny Buřičové a Štěpána Kubíčka. A cenu v kategorii Krajinářská architektura a zahradní tvorba, kde soutěžila mimo jiné i nová expozice lachtanů v pražské zoo, dostal Vít Branda za vyvýšenou cyklistickou stezku v Kadani.

Porota rozdala i několik čestných uznání: autobusovému nádraží v Příbrami, rodinnému domu v Kuřimi, interiéru Západočeské galerie v Plzni, interiéru obchodu se sportovní obuví v pražské Konviktské ulici a rozhledně Akátová věž na kopci Výhon u Židlochovic. Žádná cena ani čestné uznání naopak nebyla udělena v kategorii Urbanismus.

Se všemi projekty přihlášenými do soutěže se mohou zájemci seznámit na výstavě, která je ve Veletržním paláci přístupná až konce srpna. Poté expozice poputuje po českých městech a následně i po zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy