Fotoreportér Aktuálně.cz získal cenu za cyklus Století

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 4. 2012 18:11
Jan Langer portrétoval stoleté obyvatele Česka

Praha - Fotoreportér Aktuálně.cz Jan Langer získal na festivalu Prague Photo zvláštní cenu UniCredit Bank Young Prague Photo Award. Vynesl mu ji fotografický cyklus Století - unikátní sonda, která ukazuje, jak se v Česku žije stoletým lidem.

Cyklus o stoletých Češích vznikl, aby zmapoval, jaký život se "sto křížky" je. Na Aktuálně.cz vycházel seriál, který ukazuje, jak století lidé žijí, co si myslí a na co vzpomínají ti, kteří už sté narozeniny oslavili.

Prague Photo v DOXu

Pátý ročník Prague Photo festivalu přinese přednášky nebo třeba vzpomínání na Josefa Sudka přinese. V Centru současného umění DOX představí také dvanáct pražských galerií, muzeí a výstavních síní.

V DOXu budou prezentovány originální snímky téměř 200 autorů. Své kolekce autorských fotografií uvedou například České centrum fotografie, Asociace profesionálních fotografů, Galerie Montanelli, Gambit nebo Millennium. Obsáhlá sekce bude věnována i odborným školám, kde se učí nová generace fotografů. Zastoupeny budou práce studentů FAMU, Slezské univerzity Opava nebo Západočeské univerzity Plzeň.

V rámci doprovodných akcí se v úterý 24. dubna v centru DOX uskuteční přednáška americké fotografky Suzanne Pastorové. Bude mluvit o tom, jak ženy používají medium fotografie k vyjádření své umělecké a sexuální identity, a to hlavně v období od 70. a 80. let minulého století po současnost. V úterý bude také v centru DOX vzpomínat umělecký fotograf Petr Helbich na svého kolegu a učitele Josefa Sudka. Ve středu se u kulatého stolu sejdou mladí fotografové z Francie a Česka.

"Prague Photo Festival bude volně pokračovat po celý měsíc květen ve 12 vybraných galeriích, muzeích a výstavních síních. Současná týdenní přehlídka by měla upozornit návštěvníky, že existují i jiné fotografické výstavy a galerie," uvedl ředitel festivalu Milan Jaroš. V květnu se k festivalu připojí například Uměleckoprůmyslové muzeum, Galerie Rudolfinum, Galerie Josefa Sudka nebo Galerie Fotografic. Další informace jsou na www.praguefoto.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy