Exhumace Marilyn Monroe? To je nechutné

Jitka Gráfová
7. 6. 2006 10:00
Praha - Kdo byla Marilyn Monroe? A jak zemřela? Tohle téma zlákalo i americkou spisovatelku Sarah Churchwellovou.

Hereckou ikonou se zabývá v knize The Many Lives of Marilyn Monroe (Nesčetné životy Marilyn Monroe). Její autorka se představila jako host pražského Festivalu spisovatelů: v Divadle Minor diskutovala o záhadné hereččině smrti.

Čím vás Marilyn Monroe zaujala, že jste se rozhodla tak podrobně studovat její život?
Náhodou jsem si koupila jeden její životopis, přečetla jsem ho, ale zůstalo ve mně mnoho otázek. Tak jsem si koupila jiný a tam byly další hypotézy... Všechny ty publikace vypadaly velmi seriózně, ale každá přišla s jinou verzí. Když autoři něčemu nerozuměli, tak si příběh prostě domysleli.

Jak dlouho jste na své knize pracovala?
Psaní mi zabralo asi tři roky - s tím, že úplný prvopočátek je v doktorandské práci, kterou jsem přepracovala. Studium pramenů ovšem začalo už před deseti lety.

Sarah Churchwellová na Festivalu spisovatelů
Sarah Churchwellová na Festivalu spisovatelů | Foto: ČTK

Existuje mnoho verzí ohledně její smrti. Ke které se přikláníte vy?
Že to bylo náhodné předávkování. Brala prášky na spaní, které kombinovala s alkoholem, dokonce se ví, že kapsle rozpíchávala špendlíkem a sypala je rovnou do šampaňského, aby rychleji účinkovaly.

Přišla jste na nějakou záhadu či perličku, která nebyla dosud publikována?
Vlastně ne. Snažila jsem se pochopit všechny příběhy, které o ní psali ostatní, nechtěla jsem vytvořit další životopis. Jednou jsem s přáteli žertovala, že v podstatě dělám veřejnou službu: všechny ty knihy čtu, aby je nemuseli číst ostatní. Nicméně našla jsem v nich i věci, o kterých se málo mluví - že to byla chytrá a tvrdá žena. Nejen zranitelná naivka, jak si ostatní často mysleli.

Infobox
Autor fotografie: ČTK/AP

Infobox

ČTĚTE TAKÉ

Takže nebyla obětí Hollywoodu a vlastních problémů?
V diskusi jsem poukazovala na to, jak často se hovoří, že byla obětí. Myslím, že ne tak velkou. Byla to velmi úspěšná a mocná žena a já jsem chtěla tenhle aspekt vrátit do jejího příběhu.

Od její smrti uběhla spousta let. Bude pokračovat bádání o její smrti, považujete to za uzavřenou kapitolu?
Zjevně to uzavřená kapitola není. Zrovna loni jistý člověk předložil další teorii týkající se její smrti. Dokonce volal po tom, aby její tělo bylo exhumováno. Tvrdil, že testy DNA nám můžou prozradit, jak zemřela. Myslím si, že je to ten nejhorší test, jaký mohli vymyslet. Pro mě je to něco nechutného a sadistického. Myslím, že bychom nenašli nic nového. Umřela na předávkování - ale to už přece víme.

 

Právě se děje

Další zprávy