Divadelníci boj o granty nevzdávají, osloví prý Béma

Jitka Gráfová
30. 4. 2008 17:50
Možná zase vyrazíme do ulic, připouští iniciativa
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Divadelníci protestující proti transformaci divadel a grantovému systému v metropoli hlásají: Nevzdáme se, ve svém protestu budeme pokračovat dál! Možná s transparenty vyrazí opět do ulic.

Divadelnickou petici Za Prahu kulturní, která požaduje zrušení plošné dotace na vstupenku, pozastavení transformaci divadel a odvolání radního pro kulturu Milana Richtera, podepsalo už přes patnáct tisíc lidí. Datum ukončení petice prý stanoveno není, podpisová akce bude pokračovat pořád dál.

I když se minulý týden vydali divadelníci na demonstraci přímo před magistrát, moc platné jim to nebylo: zastupitelé z ODS petici v hlasování nakonec zamítli. Co se odehrálo minulý týden, jim ale nestačilo.

Milan Richter
Milan Richter | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Divadelníci se rozhodli podniknout další kroky; budou nadále usilovat o jednání se zástupci města a vysvětlovat jim problematiku evropských dotačních systémů.

"Jak ukázalo jednání z minulého týdne, většina zastupitelů se v té problematice neorientuje," píše se v novém prohlášení.

Radní Richter tvrdí, že se diskusi s protestujícími nebrání. "Diskutovat s divadelníky samozřejmě můžeme, ale konstruktivním způsobem, zastupitelé minulý týden jasně dali najevo, že s body petice, kterou divadelníci propagují, nesouhlasí - a já se samozřejmě přikláním na jejich stranu," řekl Aktuálně.cz ve středu radní Richter.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Pražská ODS odmítla petici divadelníků proti grantům
Peníze na pražskou kulturu dostala i soutěž modelek
Divadelníci chtějí kvůli grantům hlavu radního Richtera
Praha rozdala peníze na kulturu. I komerčním divadlům 
Divadla bojují s radním: Máme být veřejnou službou

"Transformace divadel prostě musí pokračovat, pojďme řešit grantové systémy na příští rok, to jsou věci, které jsou před námi," vyzývá.

Divadelnicí chtějí jít i o instanci výš a jednat s primátorem Pavlem Bémem. "Podle citací v tisku disponuje jednostrannými a zkreslenými informacemi, které potvrzují nekompetentnost radního Richtera. Zároveň požádáme primátora o jmenování renomovaných expertů do jeho poradního sboru," uvádí prohlášení.

Blogeři o grantech do kultury

Foto: Aktuálně.cz
Arnošt Goldflam: Peníze jsou pány světa, to se nedá nic dělat...
Foto: Aktuálně.cz
Vladimír Just: Breviář lží primátora Béma a radního Richtera

Zároveň požadují urychlené řešení situace nejohroženějších subjektů, jako jsou divadla Semafor, Celetná a Archa, ale i Galerie Futura a  festival Tanec Praha.

"Situace je otřesná -  podle propočtů Spolek Kašpar skončí v červnu, Divadlo v Celetné na přelomu září a října. Pokud se to nezačne urgentně řešit, je jasný zánik," uvedl pro Aktuálně.cz Jakub Špalek, šéf Divadla v Celetné.

"Pan radní Richter mi lhal do očí a říkal, že se s v podstatě nic neděje - nyní už budeme jednat jen s primátorem."

Dříve Kašpar dostával šest milionů korun, nyní to prý bylo okolo dvou milionů - navíc jim peníze přiřknula grantová komise až v polovině sezony. S penězi divadlo počítalo, půjčku prý nedostane a sponzoři se hledají s předstihem.

Problémy mají i Dny evropského filmu, které dvanáct let dostávaly peníze z takzvaného partnerství. "Neformální setkání na magistrátu proběhla, doufáme, že zpětně dostaneme ještě nějaké peníze za proběhnuvší festival," věří mluvčí festivalu Madla Králová.

Iniciativa divadelníků hodlá pokračovat v protestech "všemi dostupnými prostředky až do vyřešení všech závažných problémů grantového systému a systému partnerství".

O jaké konkrétní akce půjde, objasní petičníci brzy. A nepopírají, že by se opět mohli vydat do ulic.

 

Právě se děje

Další zprávy